Szukaj przepisu

poniedziałek, 5 stycznia 2015

Chlebek z dynią


Składniki:
3 szklanki mąki żytniej 720
2 szklanki mąki pszennej 720
ok. 20 g drożdży
łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
3 łyżki oliwy z oliwek
1 i 1/2 szklanki wody
garść ziaren dyni łuskanych

Wykonanie:
Zaczyn:
1/2 szklanki maki pszennej 720 przesiać i dać do miseczki, dodać łyżeczkę cukru, drożdże i szklankę wody letniej. Wymieszać i odstawić na jakieś 15 minut, aż zacznie pracować (trochę podrośnie).

Ciasto:
Resztę mąki pszennej i żytniej przesiać do większej miski. Dać sól i dynie wymieszać. Dodać do tego zaczyn. Następnie ugniatać i dodawać tyle wody, aby ciasto nie było za twarde, ale i nie za rzadkie.  Dodać olej i wyrabiać ciasto. Ja wyrabiam ok. 10 minut. Przełożyć do formy, takiej jakiej chcecie. Ja robiłam podłużne. Kształt chlebka może być dowolny.
Nasz chlebek odstawiamy na 1,5 godzinki, aby nam ładnie wyrósł.

Piekarnik nastawiamy na 220 stopni.
Chlebek smarujemy rozmąconym jajkiem, lub mlekiem.
Wkładamy do piekarnika i zostawiamy na 50 minut. Studzimy.
Smacznego :D


PODOBNE PRZEPISY:
Chleb pszenno-żytni
Bułeczki żytnie


10 komentarzy:

  1. Świetnie, podziwiam zapał do wypieku domowego chleba, musi być wspaniały. :) U mnie zawsze jest kupny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja długo się zabierałam do zrobienia takiego domowego, ale jak już zrobiłam to nie mogę przestać. Bo taki domowy jest sto razy lepszy od kupnych. Myślałam, że to jakaś czarna magia, i że się nie uda, ale to naprawdę proste, wystarczy raz spróbować. Polecam :D. I cieszę się, że przepis się podoba :D

      Usuń
  2. bardzo ciekawy przepis. Uwielbiam domowe wypieki chleba :) Innego nie jem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też tak mam odkąd zabrałam się za wypiek chlebcia :D

      Usuń
  3. Piękny! Uwielbiam domowe pieczywo i wiem jak trudno jest upiec dobre. Podziwiam i gratuluję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo i również cieplutko pozdrawiam :D

      Usuń
  4. Chętnie zjadłabym taki chlebek na śniadanie. Muszę znów zacząć wypiekać domowy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak najbardziej tak, chętnie wpadnę po nowe ciekawe pomysły na chlebek do Ciebie :D

      Usuń
  5. Pięknie wyrósł, u mnie dawno nie było domowego chleba... :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chlebek piękny, wyrósł duży. Jeszcze ten dodatek dyni jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję wam za miłe słowa, i rady. Zapraszam ponownie :)

Masz pytania "Napisz do mnie"

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *