Szukaj przepisu

wtorek, 6 stycznia 2015

Pleśniak II

Już kiedyś robiłam pleśniaka, ale tego zrobiłam trochę inaczej. I wydaje mi się, że właśni przy tym przepisie pozostanę. Wyszedł pyszny, idealny na dużą blaszkę.



Składniki:
Ciasto jasne:
3 szklanki krupczatki
3 łyżki cukru
op. cukru waniliowego
4 żółtka
łyżka mleka
250 g masła
łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto ciemne:
1.5 szklanki krupczatki
2 łyżki kakao
2 żółtka
125 g masła
łyżka mleka

Pianka:
6 białek
3 łyżki pudru
łyżka soku z cytryny

Dżem:
słoik dżemu wiśniowego
3 łyżki likieru migdałowego

Wykonanie:
Ciasto jasne:
Krupczatkę przesiać, dać do niej cukier, proszek, i pokrojone masło. Posiekać z mąką, dać żółtka i mleko. Dokładnie zagnieść. Podzielić na dwie jedna mniejsza, a druga większa.
Mniejszą włożyć do zamrażalki. Większą wyłożyć formę wysmarowaną masłem.

Ciasto ciemne:
Krupczatkę przesiać dodać kakao i wymieszać. Dać masło i posiekać z mąką. Następnie dodać żółtka i mleko zagnieść. Wstawić do zamrażalki.

Pianka:
Białka ubić na sztywno, potem dodać powoli przesiany puder i sok. Delikatne wymieszać.

Dżem:
Słoik dżemu do rondelka dać likier i podgrzać. Delikatne przestudzić.

Na spód rozsmarować dżem, następnie na tarce o większych oczkach zetrzeć ciemne ciasto. Na to dać białka i równo rozsmarować. Na górę zetrzeć jasne ciasto z zamrażalki.
Piekarnik nastawić na 180 stopni i piec 45-50 minut.

Smacznego :D

WYPRÓBUJ RÓWNIEŻ:
Drożdżowa szarlotka
Ucierany amoniaczek przekładany powidłami



10 komentarzy:

  1. moja mama robi pysznego Pleśniaka, zrobiłaś mi chęć na niego tym przepisem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja babcia zrobiłam na święta pysznego pleśniaka z malinową pianką :)
    Ten też wygląda pięknie.

    OdpowiedzUsuń
  3. O rety, wieki nie jadłam tego ciasta!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. To ciasto, od którego zaczynałam swoją przygodę kulinarną i do dziś mam do niego ogromny sentyment :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również od niego zaczynałam, trochę innaczej zrobiłam go dużo wcześniej i to była moja pierwsza notka, rozpoczynająca moja przygodę z kulinarnym blogowaniem :D

      Usuń
  5. Uwielbiam takie ciasta :-) dawno nie robiłam pleśniaka :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja musiałam upichcić pleśniaka dla siostry, która od jakiegoś czasu już mi piszczała nad uchem, że ma na pleśniaka ochotę. Zrobiłam go więc specjalnie dla niej na Sylwestra. Wcinała, aż jej się uszy trzęsły. :D

      Usuń
  6. Mmm, wygląda znakomicie :)
    A ja pleśniaka nigdy nie piekłam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak najbardziej polecam. trzeba naprawdę go spróbować :D

      Usuń

Dziękuję wam za miłe słowa, i rady. Zapraszam ponownie :)

Masz pytania "Napisz do mnie"

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *