Składniki:
3 szklanki mąki żytniej 720
2 szklanki mąki pszennej 720
ok. 20 g drożdży
łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
3 łyżki oliwy z oliwek
1 i 1/2 szklanki wody
garść ziaren dyni łuskanych
Wykonanie:
Zaczyn:
1/2 szklanki maki pszennej 720 przesiać i dać do miseczki, dodać łyżeczkę cukru, drożdże i szklankę wody letniej. Wymieszać i odstawić na jakieś 15 minut, aż zacznie pracować (trochę podrośnie).
Ciasto:
Resztę mąki pszennej i żytniej przesiać do większej miski. Dać sól i dynie wymieszać. Dodać do tego zaczyn. Następnie ugniatać i dodawać tyle wody, aby ciasto nie było za twarde, ale i nie za rzadkie. Dodać olej i wyrabiać ciasto. Ja wyrabiam ok. 10 minut. Przełożyć do formy, takiej jakiej chcecie. Ja robiłam podłużne. Kształt chlebka może być dowolny.
Nasz chlebek odstawiamy na 1,5 godzinki, aby nam ładnie wyrósł.
Piekarnik nastawiamy na 220 stopni.
Chlebek smarujemy rozmąconym jajkiem, lub mlekiem.
Wkładamy do piekarnika i zostawiamy na 50 minut. Studzimy.
Smacznego :D
PODOBNE PRZEPISY:
Chleb pszenno-żytni |
Bułeczki żytnie |
Świetnie, podziwiam zapał do wypieku domowego chleba, musi być wspaniały. :) U mnie zawsze jest kupny.
OdpowiedzUsuńJa długo się zabierałam do zrobienia takiego domowego, ale jak już zrobiłam to nie mogę przestać. Bo taki domowy jest sto razy lepszy od kupnych. Myślałam, że to jakaś czarna magia, i że się nie uda, ale to naprawdę proste, wystarczy raz spróbować. Polecam :D. I cieszę się, że przepis się podoba :D
Usuńbardzo ciekawy przepis. Uwielbiam domowe wypieki chleba :) Innego nie jem :)
OdpowiedzUsuńJa też tak mam odkąd zabrałam się za wypiek chlebcia :D
UsuńPiękny! Uwielbiam domowe pieczywo i wiem jak trudno jest upiec dobre. Podziwiam i gratuluję!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i również cieplutko pozdrawiam :D
UsuńChętnie zjadłabym taki chlebek na śniadanie. Muszę znów zacząć wypiekać domowy :)
OdpowiedzUsuńjak najbardziej tak, chętnie wpadnę po nowe ciekawe pomysły na chlebek do Ciebie :D
UsuńPięknie wyrósł, u mnie dawno nie było domowego chleba... :)
OdpowiedzUsuńChlebek piękny, wyrósł duży. Jeszcze ten dodatek dyni jest pyszny :)
OdpowiedzUsuń