Szukaj przepisu

niedziela, 4 stycznia 2015

Makowiec drożdżowy

Pyszny makowczyk z domową masą makową. Pycha :D
Skoro na blogu pojawił się przepis na masę makową, to nie może zabraknąć i makowca. Robiłam drożdżowy makowiec drugi raz, i wyszedł jeszcze lepszy niż ten poprzedni. Wyszły dwa porządne makowce (giganty).


Składniki:
50 g drożdży
kubek mleka
jajo
żółtko
3 łyżki cukru
szczypta soli himalajskiej
cukier waniliowy
odrobina kurkumy
ok. 100 g masła stopionego

Dodatkowo:
białko do posmarowania
mak do dekoracji
lukier czekoladowy gotowy z torebki (kiedyś kupiła to się przydał)
domowa masa makowa

Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski.
Szklankę mąki odsypać do mniejszego pojemniczka, dać pokruszone drożdże, 1/2 kubka letniego mleka, łyżkę cukru i dokładnie wymieszać. Ostawić do wyrośnięcia.
Do mąki w misce dać cukier, sól, cukier waniliowy i kurkumę wymieszać. Następnie dać zaczyn i wymieszać. Wbić jajko i żółtko, zagniatać ciasto, dać masło i tyle mleka, aby ciasto było łatwe do zagniatania. Nie za rzadkie i nie za twarde. Dłuższą chwile zagniatać i zostawić w misce do wyrośnięcia, na 1 do 1,5 godzinki.
Następnie podzielić na dwie części, i z każdą rozwałkować na dwa większe prostokąty.
Następnie dać na nie masę makową (z ilości którą zrobiłam starczy na cztery makowce). Następnie ściśle zawinąć i odstawić na 30 minut, aby podrosły. Wysmarować białkiem górę makowców.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i pie jakieś 50 minut. Wyjąć na ciepły nałożyć lukier i ozdobić makiem.

Smacznego :D


5 komentarzy:

Dziękuję wam za miłe słowa, i rady. Zapraszam ponownie :)

Masz pytania "Napisz do mnie"

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *