Szukaj przepisu

sobota, 3 stycznia 2015

Ciasteczka śmietankowe z miodem i żurawiną

Siedziałam w domciu i naszło nas na ciasteczka, więc zajrzałam to tu, ta tam i skomponowałam te oto ciasteczka. Wyszły pysznie. Mięciutkie, nie za słodkie i śmietankowe. Najlepsze na drugi, trzeci dzień jak swoje odleżą, choć może być z tym kłopot :D.


Składniki:
3 szklanki tortowej
150 g masła 
9 łyżek kremówki (36%)
4 łyżki miodu
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
garść (duża) żurawiny

Wykonanie:
Mąkę przesiać z proszkiem, dodać cukier waniliowy i wymieszać. Masło pokroić w drobniejsze kawałki i dać do mąki, posiekać nożem. Następnie dać śmietankę i miód, oraz  żurawinę. Zagnieść ciasto. nabierać ciasto w dłonie i robić nieduże kulki, układać na natłuszczoną blachę, a następnie lekko spłaszczyć widelcem.
Piekarnik nastawić na 200 stopni i piec 20-25 minut.

Smacznego :D


9 komentarzy:

  1. To ja ustawiam się w kolejce po kilka ciasteczek....uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie nie ma problemu :D na pewno kilka się znajdzie :D

      Usuń
  2. Do porannej kawy najlepsze. Musze coś upiec bo mi język ucieknie :) A miałam takie postanowienia....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A no właśnie to tak jak i u mnie, nie mogę się słodkością oprzeć :D

      Usuń
  3. super pomysł na domowe ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję wam za miłe słowa, i rady. Zapraszam ponownie :)

Obserwatorzy

Masz pytania "Napisz do mnie"

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *