Szukaj przepisu

piątek, 16 stycznia 2015

Szarlotka z migdałową kruszonką i budyniem

U mnie w domu jak szarlotka to tylko z budyniem, siostra innej nie uwzględnia.


Składniki:
Ciasto na spód:
3 szklanki krupczatki
150 g margaryny
jajko
cukier waniliowy
łyżeczkę sody

Masa jabłkowa:
kg jabłek (szara reneta: najlepsze)
2 łyżki cynamonu
4 łyżki cukru

Kruszonka:
szklanka krupczatki
100 g płatków migdałowych
100 g  margaryny
1/2 szklanki cukru

Budyń:
2 budynie
3 łyżki cukru
2 jajka
500 ml mleka
100 g masła

Wykonanie:
Ciasto na spód:
Mąkę przesiać z sodą, dać cukier i cukier waniliowy. posiekać z margaryną i dać jajko, zagnieść. Brytfankę wysmarować margaryną. Dać na to ciasto, górę ciasta posypać lekko bułką tartą, jabłka nie wsiąkną mocno wtedy w spód.

Masa jabłkowa:
Jabłka obrać, i pokroić w paseczki, wymieszać z cynamonem i cukrem. Wyłożyć nimi spód i lekko docisnąć.

Kruszonka:
Migdały zmielić w blenderze.
Składanki wymieszać, aż powstanie piaskowa konsystencja (będą nam się robiły grudki)

Budyń:
Szklankę mleka zagotować, druga szklankę wymieszać z proszkiem budyniowym i cukrem. Mieszankę dać do zagotowanego mleka i wymieszać, tak aby nie było grudek. Przestudzić.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno.
Do budyniu wymiksować żółtka i masło. A następnie łyżką wmieszać białka.
Budyń wyłożyć na jabłka i równo wysmarować po całości. Na to dać kruszonkę.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec 50 minut,

Smacznego :D




SZARLOTKA INACZEJ:
Łyżkowa szarlotka
Zielona szarlotka



7 komentarzy:

  1. A u mnie jak szarlotka, to najlepiej klasyczna, bez żadnych dodatków :) chociaż połączenie jabłek i budyniu bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała, strasznej ochoty narobiłaś mi na szarlotkę, tak dawno nie jadłam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Trafiłaś w sam środek moich kubków smakowych, bardzo lubię takie szarlotki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szczególnie porwała nas migdałowa kruszonka :) Często robimy podobną do makowca :P

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm... och tak! szarlotki nie odmówię!

    Ps.Serdecznie zapraszam do wzięcia udziału w moim czekoladowym konkursie, informacje u mnie na blogu! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja też taką z budyniem lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję wam za miłe słowa, i rady. Zapraszam ponownie :)

Masz pytania "Napisz do mnie"

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *