Duże sylwestrowe pieczenie :D
Pyszny, chrupiący i puszysty chlebek razy dwa
Składniki:
6 szklanki mąki pszennej 750
4 szklanki mąki żytniej 720
2.5 kubka wody
4 łyżeczki soli himalajskiej
3 łyżki oleju
ok.30 g drożdży
łyżeczka cukru
Wykonanie:
Zaczyn:
Szklanka mąki pszennej, drożdże i kubek wody wymieszać razem dodatkiem łyżeczki cukru. Odstawić do podrośnięcia, ok.15 minut.
Mąki przesiać do miski, dać sól i wymieszać. Dać zaczyn i zacząć zagniatać ciasto. Dodać następnie tyle wody, aby ciasto nie było za twarde i łatwo się zagniatało. Na koniec dać olej. Dłuższą chwile zagniatać. Odstawić na 1,5 do 2 godzin.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni i piec ok.50 minut.
Smacznego :D
Polecane na karnawał:
Domowe pączki |
Ciasteczka w chrupiącej panierce |
Ale piękny chlebek i jeszcze ten sezam na jego wierzchu. Pycha.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTeż uwielbiam domowe chlebki, gdy tylko mam czas, to jakiś piekę;)
OdpowiedzUsuńJa ma tak samo, a ostatnio to piekę chlebki coraz częściej :D
Usuń