Szukaj przepisu

sobota, 22 lutego 2014

Ciasteczka w chrupiącej panierce (na drożdżach)

I znów sobota. Wymęczyła mnie dzisiaj ta robota. Pobudka o 2:30 to zgroza, ale jakoś idzie się przyzwyczajać (chcąc nie chcąc trzeba :)). Ale dzień robotny miną szybciutko, i jeszcze szybciej minie wieczór (niestety), ale niech sobie mija jeżeli przed sobą ma się takie pyszności :D.

A dzisiaj mam wam do zaprezentowania naprawdę coś pysznego. Maleństwa, które biją swym smakiem te ciasta z największej brytfanki :). A w smaku są, chrupiące, mięciutkie. Delikatnie korzenne, dzięki odrobinie przyprawy do piernika. 
Panierka z cukru w bardziej przypieczonych miejscach przypomina mi smak waty cukrowej ( nie wiem dlaczego, ale tak właśnie mi smakowało, może miałam na na nią w tym momencie ochotę :D).

A jak dla mnie to są bardzo fajną propozycją na Tłusty Czwartek, dla tych co nie przepadają za pączkami i smażeniem. Sprawdzą się w ten dzień znakomicie :).


Składniki:
(ok. 40 sztuk)
Ciasto:
2 szklanki mąki
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 kostki zimnego masła
1/2 szklanki jogurtu greckiego
20  drożdży

Panierka:
jajko
odrobina mleka
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
łyżka przyprawy do piernika

Wykonanie:
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, gałkę. Następnie dodajemy schłodzoną margarynę i wszystko razem dokładnie siekamy nożem, aż powstaną grudki. 

Jogurt grecki delikatnie podgrzewamy i kruszymy do niego drożdże. Następnie dokładnie mieszamy. 
Dodajemy do ciasta i zagniatamy dokładnie.
Następnie odstawiamy na 20-25 minut w ciepłe miejsce.

Ciasto dzielimy na 3 części i każdą rozwałkowujemy tak na ok. 0.5 cm.
 Wycinamy z ciasta, ciasteczka dowolnego kształtu. 

Do miseczki rozbijamy jajko dodajemy do niego odrobinę mleka i dokładnie rozbełtujemy widelcem.
Cukier mieszamy z cukrem waniliowym i przyprawą do piernika.

Nasze ciasteczka z jednej strony maczamy w jajku a następni w panierce. I kładziemy na blachę wyłożoną papierem.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

Kiedy blaszkę wypełnimy ciasteczkami, to wkładamy je do piekarnika i pieczemy 15 minut. Aż się ładnie zarumienią.

Smacznego :)



5 komentarzy:

  1. Świetne ciasteczka do pochrupania. Lubię takie domowe. Pewnie amatorów na nie brakowało :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też właśnie uwielbiam takie najprostsze ciacha :). W domciu zniknęły w mig. Nie zdążyłam się nawet obrócić :D

      Usuń
  2. Wyglądają uroczo. Do herbatki świetne, się od tach uzależniam i mogę jeść kilogramami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak właśnie to jest najgorsze, że można je wcinać i wcinać i nie ma się dość :D

      Usuń
  3. Fajne, lubię takie. Ciekawy przepis. Gratulacje.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję wam za miłe słowa, i rady. Zapraszam ponownie :)

Obserwatorzy

Masz pytania "Napisz do mnie"

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *