Szukaj przepisu

niedziela, 18 stycznia 2015

Chlebek domowy

Duże sylwestrowe pieczenie :D
Pyszny, chrupiący i puszysty chlebek razy dwa


Składniki:
6 szklanki mąki pszennej 750
4 szklanki mąki żytniej 720
2.5  kubka wody
4 łyżeczki soli himalajskiej
3 łyżki oleju
ok.30 g  drożdży
łyżeczka cukru

Wykonanie:
Zaczyn:
Szklanka mąki pszennej, drożdże i kubek wody wymieszać razem  dodatkiem łyżeczki cukru. Odstawić do podrośnięcia, ok.15 minut.

Mąki przesiać do miski, dać sól i wymieszać. Dać zaczyn i zacząć zagniatać ciasto. Dodać następnie tyle wody, aby ciasto nie było za twarde i łatwo się zagniatało. Na koniec dać olej. Dłuższą chwile zagniatać. Odstawić na 1,5 do 2 godzin.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni i piec ok.50 minut.

Smacznego :D

Polecane na karnawał:
Domowe pączki
Ciasteczka w chrupiącej panierce


4 komentarze:

  1. Ale piękny chlebek i jeszcze ten sezam na jego wierzchu. Pycha.

    OdpowiedzUsuń
  2. Też uwielbiam domowe chlebki, gdy tylko mam czas, to jakiś piekę;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ma tak samo, a ostatnio to piekę chlebki coraz częściej :D

      Usuń

Dziękuję wam za miłe słowa, i rady. Zapraszam ponownie :)

Masz pytania "Napisz do mnie"

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *