Pyszny domowy pasztecik.
Składniki:
kurczak cały
300 g boczku surowego
włoszczyzna
por
100 g wątróbki
3 kulki jałowca
3 kulki ziela
2 bułki kajzerki
cebulka
2 jajka
1/2 łyżeczki imbiru, gałki
łyżeczka soli
1 i 1/2 łyżeczki pieprzu
Wykonanie:
Kurczaka, boczek, wątróbkę, wraz z porem i włoszczyzną do garnka z wodą, wrzucamy. Dodajmy jałowiec i ziele i gotujemy do miękkości.
Następnie studzimy i całość milimy (mięso wraz z włoszczyzną) w maszynce 2 razy, wraz z bułką namoczoną w wodzie lub mleku.
Następnie do naszego przemielonego mięsa dajemy przyprawy i jajka. Mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy. Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na łyżce masła. Dodajemy do masy i jeszcze raz mieszamy. Wkładamy do keksówki, (bądź kilki małych, u mnie 4 mini)
Do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 40 minut. Większą porcje 60 minut.
Smacznego :)
lubie połączenie drobiu z wieprzowiną i ten pasztet fajny :) az bym zjadla taka kanapke z nim i ogorasem kiszonym ;) az sie rozmarzyłam :)
OdpowiedzUsuńOj tak ogórek i pasztet to cudowne połączenie :)
UsuńPasztet na pewno jest pyszny. Muszę zapisać przepis, jak będę miała czas wypróbuję.
OdpowiedzUsuńDomowe pasztety są najlepsze i najzdrowsze. To miła odmiana od wędliny czy sera. Bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuń