Szukaj przepisu

czwartek, 15 stycznia 2015

Pasztet z cebulką

Pyszny domowy pasztecik.


Składniki:
kurczak cały
300 g boczku surowego
włoszczyzna 
por
100 g wątróbki
3 kulki jałowca
3 kulki ziela
2 bułki kajzerki
cebulka
2 jajka 
1/2 łyżeczki imbiru, gałki
łyżeczka soli
1 i 1/2 łyżeczki pieprzu

Wykonanie:

Kurczaka, boczek, wątróbkę, wraz z porem i włoszczyzną do garnka z wodą, wrzucamy. Dodajmy jałowiec i                                                                                            ziele i gotujemy do miękkości.

Następnie studzimy i całość milimy (mięso wraz z włoszczyzną) w maszynce 2 razy, wraz  z bułką namoczoną w wodzie lub mleku.
Następnie do naszego przemielonego mięsa dajemy przyprawy i jajka. Mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy. Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na łyżce masła. Dodajemy do masy i jeszcze raz mieszamy. Wkładamy do keksówki,  (bądź kilki małych, u mnie 4 mini)
Do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 40 minut. Większą porcje 60 minut.

Smacznego :)

4 komentarze:

  1. lubie połączenie drobiu z wieprzowiną i ten pasztet fajny :) az bym zjadla taka kanapke z nim i ogorasem kiszonym ;) az sie rozmarzyłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak ogórek i pasztet to cudowne połączenie :)

      Usuń
  2. Pasztet na pewno jest pyszny. Muszę zapisać przepis, jak będę miała czas wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowe pasztety są najlepsze i najzdrowsze. To miła odmiana od wędliny czy sera. Bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję wam za miłe słowa, i rady. Zapraszam ponownie :)

Masz pytania "Napisz do mnie"

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *