Szukaj przepisu

środa, 31 grudnia 2014

Chlebek z soją


Składniki:
3 szklanki mąki żytniej 720
2 szklanki mąki pszennej 720
ok. 20 g drożdży
łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
3 łyżki oliwy z oliwek
1 i 1/2 szklanki wody
garść ziaren soi

Wykonanie:
Soja:
Soje namoczyć w wodzie i odstawić na 2 godzinki, aż napęcznieje. Następnie ugotować, ale żeby nie była zbyt miękka. Ostudzić.
Zaczyn:
1/2 szklanki maki pszennej 720 przesiać i dać do miseczki, dodać łyżeczkę cukru, drożdże i szklankę wody letniej. Wymieszać i odstawić na jakieś 15 minut, aż zacznie pracować (trochę podrośnie).

Ciasto:
Resztę mąki pszennej i żytniej przesiać do większej miski. Dać sól i soję wymieszać. Dodać do tego zaczyn. Następnie ugniatać i dodawać tyle wody, aby ciasto nie było za twarde, ale i nie za rzadkie.  Dodać olej i wyrabiać ciasto. Ja wyrabiam ok. 10 minut. Przełożyć do formy, takiej jakiej chcecie. Ja robiłam podłużne. Kształt chlebka może być dowolny.
Nasz chlebek odstawiamy na 1,5 godzinki, aby nam ładnie wyrósł.

Piekarnik nastawiamy na 220 stopni.
Chlebek smarujemy rozmąconym jajkiem, lub mlekiem.
Wkładamy do piekarnika i zostawiamy na 50 minut. Studzimy.

Smacznego :D

Szczęśliwego Nowego Roku 
Pełnego Miłości i Mnóstwa Pomysłów

2 komentarze:

  1. Świetny chlebek :)
    Szczęśliwego Nowego Roku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Nawzajem i Wszystkiego Dobrego, Zdrówka Przede Wszystkim :D

      Usuń

Dziękuję wam za miłe słowa, i rady. Zapraszam ponownie :)

Masz pytania "Napisz do mnie"

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *