Składniki:
Ciasto:
2 szklanki maki 550
łyżka oliwy z oliwek
łyżeczka soli
3/4 szklanki wody
10 g drożdży
łyżeczka cukru
Farsz:
500 g pieczarek
300 g kapusty kwaszonej
cebulka
łyżka masła
2 liski laurowe
3 ziela angielskie
Dodatkowo:
jajko
Wykonanie:
1/2 szklanki mąki przesiać do miseczki, dać pokuszone drożdże, 1/2 szklanki letniej wody i łyżeczkę cukru. Wymieszać dokładnie i odstawić na 15-20 minut, aż zacznie pracować.
Resztę mąki przesiać, dodać sól i nasz pracujący zaczyn. Zamieszać, dać tyle wody aby ciasto było dość miękkie (ale nie za rzadkie), dodać oliwę i zagnieść dokładnie.
Następnie odstawić do podrośnięcia na ok. 60 minut.
Pieczarki obmyć i obgotować w wodzie, aż będą miękki.
Kapustę opłukać, i też podgotować do miękkości w osobnym garnku z liściem laurowym i zielem angielskim.
Następnie jak ostygnie kapusta i pieczarki posiekać na drobno. Do garnka, doprawić sola i pieprzem i dusić całość z łyżką masła, jakieś 20 minut. Ostudzić.
Nasze wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części, każdą cienko rozwałkować na prostokąty. takie, aby zmieścić farsz i zawinąć. Na środek ciasta kłaść farsz i z obydwu stron zawijać i sklejać ze sobą końce ciasta. Tak samo robimy z trzema ciastami.
Kroić w mniejsze kawałki, aj obiłam to za pomocą nitki, poszło szybciutko, a do noża, może podklejać się farsz.
Nasze paszteciki (stroną sklejenia) kładziemy na cienko wysmarowaną tłuszczem blachę i odstawiamy na 20-30 minut.
Posmarować rozmąconym jajkiem.
Piekarnik nastawić na 220 stopni i piec nasze paszteciki 25 minut.
Smacznego :D
Moje ulubione nadzienie, dla mnie pycha :)
OdpowiedzUsuńJa również uwielbiam takie nadzienia. Dodaje je do pierogów i krokietów :D
UsuńTakie paszteciki uwielbiam. Smacznie wyglądają.
OdpowiedzUsuńA dziękuję u mnie cioteczka i matulka zajadały się pasztecikami do barszczyku :)
Usuń