Składniki:
3 szklanki mąki żytniej 720
2 szklanki mąki pszennej 720
ok. 20 g drożdży
łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
3 łyżki oliwy z oliwek
1 i 1/2 szklanki wody
garść ziaren soi
Wykonanie:
Soja:
Soje namoczyć w wodzie i odstawić na 2 godzinki, aż napęcznieje. Następnie ugotować, ale żeby nie była zbyt miękka. Ostudzić.
Zaczyn:
1/2 szklanki maki pszennej 720 przesiać i dać do miseczki, dodać łyżeczkę cukru, drożdże i szklankę wody letniej. Wymieszać i odstawić na jakieś 15 minut, aż zacznie pracować (trochę podrośnie).
Ciasto:
Resztę mąki pszennej i żytniej przesiać do większej miski. Dać sól i soję wymieszać. Dodać do tego zaczyn. Następnie ugniatać i dodawać tyle wody, aby ciasto nie było za twarde, ale i nie za rzadkie. Dodać olej i wyrabiać ciasto. Ja wyrabiam ok. 10 minut. Przełożyć do formy, takiej jakiej chcecie. Ja robiłam podłużne. Kształt chlebka może być dowolny.
Nasz chlebek odstawiamy na 1,5 godzinki, aby nam ładnie wyrósł.
Piekarnik nastawiamy na 220 stopni.
Chlebek smarujemy rozmąconym jajkiem, lub mlekiem.
Wkładamy do piekarnika i zostawiamy na 50 minut. Studzimy.
Smacznego :D
Szczęśliwego Nowego Roku
Pełnego Miłości i Mnóstwa Pomysłów
Świetny chlebek :)
OdpowiedzUsuńSzczęśliwego Nowego Roku.
Dziękuję :) Nawzajem i Wszystkiego Dobrego, Zdrówka Przede Wszystkim :D
Usuń