Szukaj przepisu

czwartek, 1 stycznia 2015

"Mleczniak" - czekoladowo-kokosowy

Ciasta przypomina blok, ale nie ma w nim orzechów i herbatników. I jest miększy. Wyszedł pyszny, choć zastanawiałam się nad tym czy, aby coś z tego będzie. Przepis wpadł mi do głowy i po prostu musiałam go zrobić. Zajadaliśmy się nim dzisiaj ;). Najlepiej przetrzymać go w lodówce przez całą noc przed jedzeniem.


Składniki:
Masa Biała
szklanka mleka w proszku
1/2 szklanki wiórek kokosowych
3 łyżki cukru
100 g  masła
1/2 szklanki mleka

Masa kakaowa:
1 i 1/2 szklanki mleka
czubata łyżka kakao
4 łyżki cukru
100 g masła
1/2 szklanki mleka

Dodatkowo:
wiórki kokosowe do posypania 

Wykonanie:
Masa biała
Mleko w proszku przesiać do miski i dać wiórki. Wymieszać.
Mleko dać do garnka, dodać masło i cukier zagotować. Zestawić z palnika. Dodawać powoli mieszankę z mleka i mieszać. Uważać, aby nie było grudek. Ja mieszałam trzepaczką. Przelać na dno keksówki wyłożonej folią spożywczą.

Masa ciemna:
Mleko w proszku przesiać i dodać kakao. Wymieszać dokładnie. I dalej zagotować mleko jak do masy białek i dokładnie wmieszać proszek. studzić w garnku. 

Kiedy biała masa delikatnie zgęstnieje, i ciemna dokładnie ostygnie. to ciemną masę dać na białą (delikatnie). Rozsmarować i posypać wiórkami. 
Do lodówki na całą noc.

Smacznego :D


1 komentarz:

Dziękuję wam za miłe słowa, i rady. Zapraszam ponownie :)

Masz pytania "Napisz do mnie"

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *