Szukaj przepisu

wtorek, 18 lutego 2014

Drożdżowa szarlotka z budyniem

I dzisiaj znów drożdżowo, choć nie do końca. Ciasto to przypadło mi do gustu i to nawet bardzo. Uwielbiam ciasta drożdżowe, i już nie raz się tym chwaliła. Uwielbiam również szarlotki i jabłeczniki. Więc raczej za nim ciasto było gotowe wiedziałam, że będzie pyszne, i jeszcze ten wspaniały budyń. Ciasto wyszło pulchniutkie i mięciutkie, jabłuszka nie za słodkie, po dodaniu soku z cytryny były przepyszne. Wszystko razem ...., nie mam słów aby to opisać, po prosty trzeba tego spróbować. Ciekawa propozycja na szarlotkę troszeczkę inaczej :). Moja rodzinka była zachwycona, a matulka zażyczyła sobie taką oto szarotkę na święta :).


Składniki:
Ciasto:
2 3/4 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru
jajko
szczypta soli
40 g drożdży
120 g  stopionego masła
1/2 szklanki ciepłego mleka

Nadzienie:
6 większych jabłek
4 łyżki cukru
odrobina wody
cukier waniliowy
1 łyżka soku z cytryny

Budyń:
2 budynie waniliowe bez cukru
4 łyżki cukru
500 ml mleka
2 jajka
100 g masła

Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę przesiewamy do dużej miski.
Drożdże rozdrabniamy do miseczki, dodajemy mleko i 3 łyżki mąki i cukru, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Następnie do mąki dodajemy szczyptę soli, resztę cukru i należy to wymieszać. dy nasze drożdże podrosną dodajemy do mąki i mieszamy. Dodajemy następnie jajko i masło. Dokładnie wszystko ugniatamy. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Nie może być za twarde. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Nadzienie:
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda i kroimy w kostkę. Następnie przerzucamy do większego garna i dolewamy trochę wody. Całość zagotować, a potem zmniejszyć ogień. Jabłka prażymy, czasem można podlać wodą, aby się nie przypaliły. jabłuszka rozgotowujemy, ale dobrze jak zostanie kilka większych jabłuszek (mniej rozgotowanych. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Kiedy będą gotowe zdejmujemy z ognia i dodajemy sok z cytryny. Mieszamy i odstawiamy, aby trochę ostygły.

Piekarnik rozgrzać do 160 stopni.

Budyń:
Budynie zagotować tak jak podano na opakowaniu, ale z 500 ml mleka. Następnie dodać masło i wymieszać.
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka dodać do budyniu i wymieszać. Białka zmiksować dokładnie na puszystą pianę i dodać do budyniu, po czym delikatnie wymieszać (najlepiej łyżką drewnianą). 

Nasze wyrośnięte ciasto przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem (większa prostokątna forma), potem na ciasto przekładamy jabłka, a na nie nasz budyń. Wygładzamy wierzch i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy 45 - 50 minut.

Smacznego :)


10 komentarzy:

  1. Pięknie się prezentuje, ostatnio podobną robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ojej i znowu moja ulubiona szarlotka :)) Mniam mniam mnia :))))) Wyglada przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie piekłam szarlotki na drożdżowym cieście. Przeważnie robię na kruchym. Ale ta Twoja wygląda bardzo smakowicie :) Pozdrawia, Krys

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też zawsze robiłam na kruchym :). Ale jak zrobiłam tą, te będę do niej wracać i wracać :)

      Usuń
  4. Szarlotka z budyniem to mój szarlotkowy ideał :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właściwie nie pozostaje nic tylko wzdychać z zazdrości, że ty ja masz, a ja nie i z radości, że ja też ja mogę mieć dzięki Tobie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Szarlotka jak marzenie :) Połączenie tych wszystkich pyszności musi genialnie smakować!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję wam za miłe słowa, i rady. Zapraszam ponownie :)

Masz pytania "Napisz do mnie"

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *