No i po weekendzie, ale co zrobić. Trzeba dzisiaj jeszcze poleniuchować, żeby mieć siłę i zapał na cały tydzień do pracy. A dzisiaj szybka notka z pysznym przepisem na ciacho drożdżowe. Ale zamiast tradycyjnych okrągłych bułeczek, przedstawiam mini chałeczki. Miłej zabawy :)
Składniki:
3 szklanki + 2 łyżki mąki
50 g drożdży
szklanka ciepłego mleka
2 żółtka
1/2 szklanki brązowego cukru
50 masła stopione
szczypta soli
cukier waniliowy
białko do posmarowania bułeczek
Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski
Do miseczki dać pokruszone drożdże, ciepłe mleko, 2 łyżki mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia rozczynu. Powinien podwoić swoją objętość.
Następnie do reszty mąki dać szczyptę soli, cukier brązowy, cukier waniliowy i wymieszać.
Nasze wyrośnięte drożdże dodajemy do mąki, mieszamy.
Następnie dać żółtka i stopione masło. Wszystko dokładnie wymieszać.
Następnie pozostawić do wyrośnięta. Ok. 40 minut.
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na stolnicę i rwąc równe kawałki robimy ruloniki. Przecinamy je na trzy pałki, ale nie tniemy do samego końca. Kawałek zostawiamy nie przecięty, następnie wiążemy nasze pałąki w warkocz.
I tak za każdą bułeczką. Z przepisy wychodzi ich ok. 20 sztuk.
Następnie przekładamy na blachę (wysmarowanej tłuszczem) i odstawiamy do wyrośnięcia.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
Kiedy nasze bułeczki podrosną, smarujemy je po wierzchu rozbełtanym białkiem i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy je ok. 20-25 minut.
Studzimy.
Smacznego :)
Idealne do herbatki lub mleka (ja z mleczkiem bułeczki drożdżowe uwielbiam)
Mam nadzieję, że instrukcja wiązania chałek będzie choć odrobinę pomocna :).
Zjadłabym taką chałkę na jutrzejsze śniadanie :) Pyszna propozycja!
OdpowiedzUsuńświetna instrukcja! :))
OdpowiedzUsuńPracowicie spędziłaś niedzielny poranek, ale się opłacało. Pysznie wygladają chałeczki
OdpowiedzUsuńSuper instrumentacja :)
OdpowiedzUsuńPrześliczne te mini chałki :)
OdpowiedzUsuń