Kluseczki chińskie z kurczakiem i kapustką stożkową i odrobiną oscypka
Składniki (na 4 porcje):
500g piersi z kurczka
1/2 kapustki
1/3 pora (dłuższego)
kluseczki chińskie ok. 300 g
przyprawy(papryka słodka, chili, pieprz, zioła prowansalskie, curry)
odrobina miodu i oliwy
odrobina oscypka (wędzonego) pokrojonego w kostkę
Wykonanie:
Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę nie za dużą. Następnie przyprawy wedle uznania, (ja zawsze rzucam na oko) wrzucamy do miseczki dodajemy miód trochę oliwy i mieszamy, potem dorzucamy pokrojoną pierś i dokładnie obtaczamy. Odstawiamy na godzinkę do lodówki, (można na dłużej).
Patelnie rozgrzewamy i obsmażamy na niej kurczaka, potem przerzucamy do większego garnka. Kapustkę siekamy i obsmażamy na tej samej patelni, ja podlewamy ją w czasie smażenia wodą i chwilkę dusiłam. Przekładny do garnka. Na koniec kroimy pora w kółeczka i obsmażamy po czym również dorzucamy go do naszego garnka. Dusimy całość razem ok. 20 minut i doprawiamy wedle uznania. Dolewamy do garnka 300 ml wody i czekamy, aż się zagotuje po czym dorzucamy podrobione kluseczki. Gotujemy, aż kluseczki zmiękną. Na sam koniec dodajemy naszego oscypka i gotujemy mieszając, aż oscypek się rozpuści.
Smacznego :)
kluseczki chińskie, zakopiański oscypek ? Oj coś tu jest pomieszane z poplątanym.
OdpowiedzUsuńTak oczywiście. Pomieszane z poplątanym ,ale smaczne :)
UsuńBardzo ciekawy przepis.
OdpowiedzUsuń