Szukaj przepisu

niedziela, 13 listopada 2016

Domowe hamburgery z kurczakiem

A dzisiaj kanapkowo. Troszkę szaleństwa na weekend :)


Składniki (na 4 porcje):
4 bułeczki z ziarenkiem
4 większe liście sałaty
4 pomidorki koktajlowe
4 plasterki sera (większe)
pierś z kurczaka
2 plasterki boczku wędzonego bądź gotowanego
serek kanapkowy
przyprawy

Wykonanie:
Pierś z kurczaka przekroić wzdłuż.
Do  miski dać trochę miodu, łyżeczkę oliwy, łyżeczka: słodkiej papryki, pieprzu, oregano, curry) razem wymieszać i wrzucić nasze piersi i dokładnie obtoczyć. Do lodówki przynajmniej na godzinkę.
Następnie  nasze piersi obwinąć boczkiem i smażymy na patelni z łyżką oliwy. Kiedy dobrze się usmażą i zarumienią wykładamy na talerz i każdą kroimy na pół.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Bułeczki przekroić. Górną i dolną część smarujemy serkiem kanapkowym. Na dolną część bułki kładziemy liść sałaty. Duży plasterek sera kroimy na 4 części. Pomidorki kroimy na plasterki i układamy na sałacie, potem mały plasterek sera. Następnie kawałek kurczaka, potem znowu kawałeczek serka. Wszystko nakrywamy górną częścią bułki.
Hamburgery układamy na blachę do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Zapiekamy 15-20 minut. Uważamy aby nie podpiec za bardzo wierzchu bułki.

Smacznego :)

1 komentarz:

Dziękuję wam za miłe słowa, i rady. Zapraszam ponownie :)

Masz pytania "Napisz do mnie"

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *