Szukaj przepisu

poniedziałek, 2 lutego 2015

Kruche ciasteczka z soi

Smakuje rożnego rodzaju soi, jaglanej i innych kasz, oraz ziaren. Teraz padło na soje, której miałam w domu dużo, bo kupiłam jej cały worek. Dzisiaj są to ciasteczka. I to jest mój nr. 1. Są pyszne, szkoda tylko, że wyszło ich nie za dużo. Jak w domu posmakowali, to talerz w mig został wyczyszczony co do okruszka.
Polecam w 100%.


Składniki:
1 i 1/2 szklanki ugotowanej soi
125 g masła
4 łyżki płaskie brązowego cukru
2 żółtka
5 czubatych łyżek płatków jaglanych
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
Soje mielimy na puree.
Płatki jęczmienne mielimy w młynku na mąkę. Następnie mieszamy z proszkiem i cukrem brązowym.
Dodajemy do puree. Następnie dodajemy masło i  żółtka. Zagniatamy ciasto.
Ciasto nakładamy porcjami do maszynki do ciastek i wyciskamy ciasteczka, na blachę wyłożoną papierem. Ja wyciskałam końcówką do dekorowania toru (gwiazdką). Ciastka można również, formować w dłoniach.
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni i pieczemy 15-20 minut, aż nabiorą ładnego kolorku.

Smacznego :D

Polecam:

Ciasteczka owsiane

Ciasteczka jęczmienne kruche


7 komentarzy:

  1. Ciasteczka sojowe są naprawdę smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zadziwiasz, nawet nie wiedziałam, ze z soi można zrobić ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też nie wiedziałam. Trochę polatałam i sama się zdziwiłam, z czego można je zrobić :).

      Usuń
  3. Robiłyśmy podobne z karobem i jagodami goji. Twoje wyszły kruche? Nasze bardziej przypominały słodkie kotleciki mięciutkie w środku :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawy pomysł, trzeba będzie spróbować :)

      Usuń
  4. Mmm pycha!:)
    Zapraszam do siebie na zupę krem z poeczonych buraków!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Zapraszam!:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję wam za miłe słowa, i rady. Zapraszam ponownie :)

Obserwatorzy

Masz pytania "Napisz do mnie"

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *