Szukaj przepisu

wtorek, 20 stycznia 2015

Pierniczki z marmoladą

Pierniczki wyszły pyszne z mocno wyczuwalnym smakiem miodu, dla mnie pycha :D. Wiem, że już dawno po świętach, ale na kolejny rok będą jak znalazła. A mówię szczerze, że są naprawdę obłędne. Ja sięgałam co chwilkę po jeszcze jednego. Dobrze, że wyszedł ich, duży pojemniczek.


Składniki:
Na karmel:
20 g cukru
125 ml wody

Ciasto:
1 i 1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki miodu
łyżeczka przyprawy do piernika
kg mąki pszennej
łyżka sody
2 jajka
50 g masła

Dodatkowo:
marmolada

Wykonanie:
Karmel:
Cukier zrumienić na patelni i dolać wodę, zagotować.

Ciasto:
Do większego garnka wsypać cukier, zalać gorącym karmelem, wymieszać. Gdy cukier się rozpuści dać miód i przyprawy. Zagotować i ostudzić.
Mąkę przesiać z sodą dać miód, jaja, stopiony tłuszcz. Zagnieść ciasto. Gdyby było za twarde można dolać odrobinę mleka. 

Ciasto porcjami rozwałkowywać na stolnicy i wycinać serduszka. Na jedno serduszku nakładać odrobinę marmoladki i zalepiać drugim serduszkiem. 
Włożyć na natłuszczoną blachę.
Piekarnik nastawić na 180 stopni, nasze ciasteczka piec 15- 20 minut. 
Przechowywać w zamkniętych pojemnikach. Wtedy nie twardnieją.

Smacznego :)



2 komentarze:

Dziękuję wam za miłe słowa, i rady. Zapraszam ponownie :)

Obserwatorzy

Masz pytania "Napisz do mnie"

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *