Szukaj przepisu

środa, 21 stycznia 2015

Chlebek pszenny z kminkiem i kurkumą

Pysznie aromatyczny, mięciutki chlebek, w żółciutkim kolorze dzięki kurkumie. Polecam :D


Składniki:
Zaczyn:
ok.20 g drożdży
kubek wody (letniej)
łyżeczka cukru

Na ciasto:
3/4 kg mąki pszennej chlebowej 750
2  łyżeczki soli
szczypta kurkumy
mała garść kminku
kubek wody (letniej)
2 łyżki oleju

Wykonanie:
Zaczyn wymieszać dokładnie w misce i odstawić na 15-20 minut, aż zacznie pracować. Nakrywając go ściereczką.
Mąkę przesiać. Dać sól, kurkumę i kminek. Zamieszać. Następnie dodać zaczyn i zacząć zagniatać ciasto. Doda c tyle wody, aby ciasto dobrze się zagniatało i nie było twarde. Następnie dodać olej i zagniatać ciasto dłuższą chwilę. Nasz chlebek odstawić do wyrośnięcia na jakieś 1.5 do 2 godzin. Nakryć ściereczką. Przed włożeniem chlebka do piekarnika nasmarować wierz odrobiną mleka, przy pomocy pędzelka.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni i piec nasz chlebek 45-50 minut.

Smacznego :D



2 komentarze:

  1. A jak jest z zachowaniem świeżości w kolejne dni?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten chlebek z tych wszystkich co dotychczas robiłam najkrócej trzyma świeżość (szybciej się zsechł), może dlatego, że jest tylko z mąki pszennej. W każdym bądź razie na drugi dzień był jeszcze ok. Ale najlepiej smakował dnia pierwszego.

      Usuń

Dziękuję wam za miłe słowa, i rady. Zapraszam ponownie :)

Obserwatorzy

Masz pytania "Napisz do mnie"

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *