Szukaj przepisu

środa, 21 stycznia 2015

Chlebek pszenny z kminkiem i kurkumą

Pysznie aromatyczny, mięciutki chlebek, w żółciutkim kolorze dzięki kurkumie. Polecam :D


Składniki:
Zaczyn:
ok.20 g drożdży
kubek wody (letniej)
łyżeczka cukru

Na ciasto:
3/4 kg mąki pszennej chlebowej 750
2  łyżeczki soli
szczypta kurkumy
mała garść kminku
kubek wody (letniej)
2 łyżki oleju

Wykonanie:
Zaczyn wymieszać dokładnie w misce i odstawić na 15-20 minut, aż zacznie pracować. Nakrywając go ściereczką.
Mąkę przesiać. Dać sól, kurkumę i kminek. Zamieszać. Następnie dodać zaczyn i zacząć zagniatać ciasto. Doda c tyle wody, aby ciasto dobrze się zagniatało i nie było twarde. Następnie dodać olej i zagniatać ciasto dłuższą chwilę. Nasz chlebek odstawić do wyrośnięcia na jakieś 1.5 do 2 godzin. Nakryć ściereczką. Przed włożeniem chlebka do piekarnika nasmarować wierz odrobiną mleka, przy pomocy pędzelka.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni i piec nasz chlebek 45-50 minut.

Smacznego :D



3 komentarze:

  1. A jak jest z zachowaniem świeżości w kolejne dni?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten chlebek z tych wszystkich co dotychczas robiłam najkrócej trzyma świeżość (szybciej się zsechł), może dlatego, że jest tylko z mąki pszennej. W każdym bądź razie na drugi dzień był jeszcze ok. Ale najlepiej smakował dnia pierwszego.

      Usuń
  2. Same ciekawe przepisy kiedy ja to zdążę wszystko wypróbować.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję wam za miłe słowa, i rady. Zapraszam ponownie :)

Masz pytania "Napisz do mnie"

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *