Szukaj przepisu

poniedziałek, 8 grudnia 2014

Tort cytrynowy

Tort dla cioteczki na "Barbórkę"



Składniki:( temperatura pokojowa)
Ciasto:
250 g margaryny
szklanka cukru
4 jajka
350 g mąki pszennej
łyżka sody
sok i skórka z 2 cytryn

Krem cytrynowy:
7 łyżek drobnego cukru
skórka i sok z jednej cytryny
2 jajka
50 g margaryny

Krem na wierzch:
150 g margaryny 
1.5 szklanki cukru pudru (przesianej)
2 łyżki mleka

Czekoladki do ozdoby:
100 g czekolady mlecznej
łyżka mleka
łyżka likieru kokosowego
szczypta przyprawy do piernika

Dodatkowo:
3 łyżki wody
6 łyżek dżemu morelowego

Wykonanie:
Ciasto:
Piekarnik nastaw na 180 stopni.
Ubij masło razem z cukrem na puszek. Następnie dodawaj stopniowo jajka z łyżką mąki. Resztę mąki przesiej z sodą i dodaj skórkę cytrynową dodaj do jajek, następnie sok z cytryny. Wymieszaj.
Podziel na dwie małe tortownice i wstaw do piekarnika na 25 minut.
Po upieczeniu odstaw na chwilę, następnie wyjmij z form i wystudź. Jeden blat przekryj na pół. Wcześniej oba wyrównaj, aby wierzch był płaski.
(Ciasto które mi zostało spałaszowałam)

Krem cytrynowy:
Cukier i skórkę wymieszaj w szklanej misce. Jajka ubij z sokiem i daj do cukru. Dodaj również posiekane masło. Postaw na gotującym się garnku z wodą. Ogień zmniejsz i mieszaj dość intensywnie. Kiedy masa zacznie gęstnieć i zacznie się przyklejać do trzepaczki zdejmij i wystudź.

Krem na wierzch:
Masło utrzyj i dodawaj stopniowo puder. Wymieszaj dokładnie. Ja dodałam dwie łyżeczki mleka, aby łatwiej mi się rozsmarowało na torcie.

Czekoladki do ozdoby:
Czekoladę połam do rondelka daj łyżkę mleka i likieru, a następnie rozpuść w kąpieli wodnej, dodając szczyptę przyprawy.
Ja miałam foremkę silikonową na lody w kształcie cytrynek więc ją użyłam, abym miała cytrynki.
Powiem wam, ze smakowo czekoladki wyszły wyśmienite :D.

Kiedy nasze blaty są gotowe, aby je przełożyć masą. W rondelki podgrzej dżem z wodą.
Następnie pierwszy blat nasmaruj dżemem i nałóż pół kremu cytrynowego. Daj blat i znów go nasmaruj dżemem i daj drugą część kremu. 
Blat środkowy nasmaruj dżemem po obu stronach, a ten górny od strony kremu. 

Nasz już złożony tort wysmaruj kremem maślanym: górę i boki.
Na górze palcem zrobiłam kolce, a na to wszystko wyłożyłam dookoła czekoladki.
Schłodzić w lodówce.

Smacznego!



Świąteczne słodkości!

7 komentarzy:

  1. Ten tort dobrze się wpisuje w atmosferę świąt, już mi zapachniało cytrynowym tortem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cytrynowy tort to jeden z lepszych tortów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie "Barbórka" też obchodzona jest wyjątkowo hucznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Całe życie nie lubiłam cytrynowych słodyczy, a ostatnio mi się odmieniło i uwielbiam wszystko co cytrynowe. Chętnie więc wypróbuję ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały torcik, supeł połączenia cytryny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię ciasta i torty z nutą owocową. A tu jeszcze owoc cytrusowy. Pewnie tort był pyszny, bo wygląda tak smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam cytrynowe słodycze :) A tort zjadłbym chyba sam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję wam za miłe słowa, i rady. Zapraszam ponownie :)

Masz pytania "Napisz do mnie"

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *