Szukaj przepisu

sobota, 6 grudnia 2014

Przekładaniec Świąteczny, czyli piernikowy mini torcik okraszony krówką

Zostało mi po rurkach trochę kremy piernikowego, więc postanowiłam zrobić taki torcik. Wyszedł pyszniutki. Blaty delikatnie piernikowe, odrobina galaretki jagodowej od cioci, krem, a wszystko zakończone starta krówką. Niebo w gębie :)



Składniki:
Ciasto:
100 g mąki pszennej
100 g maki ziemniaczanej
4 łyżki gorącej wody
4 jajka
4 łyżki cukru
łyżka przyprawy do piernika
2 łyżeczki płaskie sody
łyżeczka płaściutka cynamonu

Krem:

Dodatkowo:
3 łyżki galaretko jagodowej od cioci
3 krówki mleczne
Odrobina likieru migdałowego do nasączenia blatu

Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
Jajka zmiksować z wodą, dodać cukier wymieszany z cynamonem i miksować chwilę razem. Następnie mąki przesiać z sodą dodać przyprawę do piernika wymieszać. Dawać porcjami do jajek i chwilę po miksować na średnich obrotach.
Przełożyć do małej tortownicy i piec ok. 30-35 minut. Do suchego patyczka.

Nasze ciasto wyjąć i ostudzić na kratce. Następnie przekroić na pół.
Nasączyć likierem migdałowym.
Dolny blat nasmarować galaretką i dać połowę kremu, który posiadamy. Następnie nakryć drugim blatem. Dać drugą cześć kremu. 
Na grubej tarce zetrzeć krówkę po wierzchu i schłodzić.

Smacznego :)



Świąteczne słodkości!

4 komentarze:

  1. Bogata wersja piernika- w sam raz na Mikołajki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super propozycja idealnie ten przepis zamieściłaś w Mikołajki. Ale wyżerka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czasem takie wypieki "na prędce" są o wiele smaczniejsze od długo planowanych. Jak dla mnie krówka pasuje do wszystkiego :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję wam za miłe słowa, i rady. Zapraszam ponownie :)

Masz pytania "Napisz do mnie"

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *