Rurki wyszły smakowite, nie za słodkie takie w sam raz. Zbliża się grudzień, a więc cynamon , piernikowe zapachy kuszą coraz bardziej. Uwielbiam świąteczne przyprawy :). Rurki najlepiej smakowały mi na drugi dzień.
Składniki:
Ciasto
3 szklanki mąki
50 g miękkiego smalcu
50 g margaryny
łyżeczka sody
3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki imbiru
łyżeczka cynamonu
2 łyżki jogurtu greckiego
Krem
300 ml kremówki
250 g serka "Milandia" z dodatkiem mascarpone (chyba Piątnicy)
2 łyżki przyprawy do piernika
łyżka cukru
Dodatkowo
sreberko
(nie posiadam foremek do rurek więc posłużyło mi za foremki)
Wykonanie:
Ciasto
Mąkę przesiać, dać cukier, przyprawy i wymieszać. Następnie dać smalec i margarynę, posiekać i dokładnie zagnieść ciasto, dodając jogurt.
Z sreberka robić dłuższe grubsze paski.
Ciasto rozwałkować i odcinać z nich długie prostokąty, o szerokość jakieś 3 cm. (długość wedle uznania)
Następnie obwijać paskami sreberko.
Piekarnik na 200 stopni i piec rurki 20-25 minut.
Wyjąć rurki, delikatnie wyciągnąć sreberka (mi normalnie wychodziły). I odstawić do ostygnięcia.
Krem
Kremówkę zmiksować dać serek i przyprawę oraz łyżkę cukru. Dokładnie wymieszać.
Za pomocą szprycy nadziewać rurki. Odstawić, aby krem ładnie zastygł.
Smacznego :)
Obawiam się trochę muszę przyznać co z tego wyjdzie, ale na szczęście w domku byli zadowoleni z efektu końcowego :).
Mam nadzieję, że zdjęcie nie odstrasza, nie wyszło za specjalnie.
świetne:) też właśnie myślę ostatnio and zrobieniem rurek:)
OdpowiedzUsuńWyglądają super!:)
OdpowiedzUsuńPowiem szczerze-jeszcze nigdy ich nie próbowałam ani piec,ani jeść. Chociaż zrobiłaś mi apetytu na nie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/
Świetny pomysł na krem! :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba pomysł, na pewno smakowały bajecznie.
OdpowiedzUsuńJak najbardziej tak :) Polecam.
Usuń