Szukaj przepisu

niedziela, 23 listopada 2014

Rurki cynamonwo - imbirowe z kremem piernikowym

Rurki wyszły smakowite, nie za słodkie takie w sam raz. Zbliża się grudzień, a więc cynamon , piernikowe zapachy kuszą coraz bardziej. Uwielbiam świąteczne przyprawy :). Rurki najlepiej smakowały mi na drugi dzień. 


Składniki:
Ciasto
3 szklanki mąki
50 g miękkiego smalcu
50 g margaryny
łyżeczka sody
3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki imbiru
łyżeczka cynamonu
2 łyżki jogurtu greckiego

Krem
300 ml kremówki
250 g serka "Milandia" z dodatkiem mascarpone (chyba Piątnicy)
2 łyżki przyprawy do piernika
łyżka cukru

Dodatkowo
sreberko 
(nie posiadam foremek do rurek więc posłużyło mi za foremki)

Wykonanie:
Ciasto
Mąkę przesiać, dać cukier, przyprawy i wymieszać. Następnie dać smalec i margarynę, posiekać i dokładnie zagnieść ciasto, dodając jogurt.
Z sreberka robić dłuższe grubsze paski.
Ciasto rozwałkować i odcinać z nich długie prostokąty, o szerokość jakieś 3 cm. (długość wedle uznania)
Następnie obwijać paskami sreberko.
Piekarnik na 200 stopni i piec rurki 20-25 minut.
Wyjąć rurki, delikatnie wyciągnąć sreberka (mi normalnie wychodziły). I odstawić do ostygnięcia.

Krem
Kremówkę zmiksować dać serek i przyprawę oraz łyżkę cukru. Dokładnie wymieszać.
Za pomocą szprycy nadziewać rurki. Odstawić, aby krem ładnie zastygł.

Smacznego :)

Obawiam się trochę muszę przyznać co z tego wyjdzie, ale na szczęście w domku byli zadowoleni z efektu końcowego :). 
Mam nadzieję, że zdjęcie nie odstrasza, nie wyszło za specjalnie.



Świąteczne słodkości!

6 komentarzy:

  1. świetne:) też właśnie myślę ostatnio and zrobieniem rurek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Powiem szczerze-jeszcze nigdy ich nie próbowałam ani piec,ani jeść. Chociaż zrobiłaś mi apetytu na nie!
    Pozdrawiam,
    https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo mi się podoba pomysł, na pewno smakowały bajecznie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję wam za miłe słowa, i rady. Zapraszam ponownie :)

Masz pytania "Napisz do mnie"

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *