Pyszny pasztecik, idealny na świąteczny stół.
Składniki:
kurczak cały (podzielony)
300 g boczku
100 g wątróbki
włoszczyzna: (jedna pietruszka. 3 marchewki, 1/2 pora)
włoszczyzna: (jedna pietruszka. 3 marchewki, 1/2 pora)
por
3 kulki jałowca
3 kulki ziela angielskiego
2 bułki kajzerki
2 jajka
1/2 łyżeczki imbiru, gałki
łyżeczka soli
1 i 1/2 łyżeczki pieprzu
garść żurawiny
Wykonanie:
Kurczaka, boczek, wątróbkę, wraz z porem i włoszczyzną do garnka z wodą wrzucamy. Dodajmy jałowiec i ziele i gotujemy do miękkości.
Następnie studzimy i całość milimy (mięso wraz z włoszczyzną) w maszynce 2 razy.wraz z bułką namoczoną w wodzie.
Następnie do naszego przemielonego mięsa dajemy przyprawy i jajka. Mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy. Dodajemy żurawinę i wkładamy do keksówki, (bądź kilki małych u mnie 4 mini)
Do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 40 minut. Większą porcje 60 minut.
Kurczaka, boczek, wątróbkę, wraz z porem i włoszczyzną do garnka z wodą wrzucamy. Dodajmy jałowiec i ziele i gotujemy do miękkości.
Następnie studzimy i całość milimy (mięso wraz z włoszczyzną) w maszynce 2 razy.wraz z bułką namoczoną w wodzie.
Następnie do naszego przemielonego mięsa dajemy przyprawy i jajka. Mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy. Dodajemy żurawinę i wkładamy do keksówki, (bądź kilki małych u mnie 4 mini)
Do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 40 minut. Większą porcje 60 minut.
Smacznego :D
*Można kurczaka z włoszczyzną ugotować razem. A wątróbkę, boczek, jałowca i ziele osobno. Wtedy będzie pyszny wywar z kurczaka na rosół.
Smacznie ;)
OdpowiedzUsuńZnakomity, ależ musi fantastycznie smakować :)
OdpowiedzUsuń