Pyszne bułeczki, które mogą zastąpić nam drugie śniadanie w szkole, czy w pracy. I dalszy dzień stanie się jeszcze radośniejszy :D
Składniki: (ok. 30 sztuk)
Ciasto:
1 kg mąki
3 jajka
2 żółtka
4 łyżki cukru
80 g drożdży + łyżka cukru
1,5 szklanki letniego mleka
150 g masła
Masa serowa:
350 g twarogu
żółtko
4 łyżki cukru
cukier waniliowy
Dodatkowo:
białko do smarowania bułeczek
Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę przesiać do dużej miski.
Do mniejszego pojemnika pokruszyć drożdże, dać łyżkę cukru i pół kubka letniego mleka. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, aby zaczyn zaczął pracować. Ok.15 minut.
Masło roztopić w rondelku i przestudzić, aby było letnie.
Kiedy drożdże wyrosną dodać do mąki, następnie dodać jajka, żółtka i rozrobić ciasto, powoli dodawać mleko, a następnie masło. Ciasto musi być zwięzłe i dobrze wyrobione, nie może być za rzadkie.
Ciasto to odstawiamy do wyrośnięcia na przynajmniej godzinkę.
Masa serowa:
Nasz serek wrzucamy do miseczki i miksujemy, następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy i żółtko. Dokładnie mieszamy.
Kiedy nasze ciasto wyrośnie, to odrywamy porcje cista. Robimy takie większe kulki. Kładziemy na stolnice i rozwałkowujemy na nieduży prostokąt (zależy jak duże chcecie mieć bułeczki) i przecinamy go wzdłuż. Na jedną część kładziemy ser, a drugim nakrywamy. Zawijamy w ósemkę. I tak aż wyczerpiemy zapas ciasta. Bułki układamy na blachę. I odstawiamy, aby wyrosły.
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni.
Nasze wyrośnięte bułeczki smarujemy rozbełtanym białkiem i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy ok.25 minut. Wyciągamy na talerzyk i studzimy.
Smacznego :)
Smak dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńBardzo takie lubię robię drożdżowe bułeczki średnio raz w tygodniu ;)
OdpowiedzUsuńŚwietne ,choć wydaje mi się ,że temperatura 200 stopni jest trochę za wysoka ,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńA dziękuję za radę, kolejnym razem zmniejszę. Ale przy 200 stopniach wyszły w porządku. U mnie matulka w domu lub bardziej spieczone.
Usuń