Składniki:
Składniki: (ok. 30 sztuk)
Ciasto:
1 kg mąki
3 jajka
2 żółtka
4 łyżki cukru
80 g drożdży + łyżka cukru
1,5 szklanki letniego mleka
150 g masła
Dodatkowo:
pół szklanki marmolady
białko do smarowania bułeczek
Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę przesiać do dużej miski.
Do mniejszego pojemnika pokruszyć drożdże, dać łyżkę cukru i pół kubka letniego mleka. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, aby zaczyn zaczął pracować. Ok.15 minut.
Masło roztopić w rondelku i przestudzić, aby było letnie.
Kiedy drożdże wyrosną dodać do mąki, następnie dodać jajka, żółtka i rozrobić ciasto, powoli dodawać mleko, a następnie masło. Ciasto musi być zwięzłe i dobrze wyrobione, nie może być za rzadkie.
Ciasto to odstawiamy do wyrośnięcia na przynajmniej godzinkę.
Kiedy nasze ciasto wyrośnie, to odrywamy porcje małe części ciasta.
Robimy kule i rozwałkowujemy je na cienkie placki (jak poniżej na zdjęciach), następnie obkrajmy kółko dookoła. Na małe kółeczko kładziemy łyżeczkę marmolady. Nasz pasek (uważamy, aby się nie przerwał) składamy na pół, robiąc ósemkę. I nakładamy na nasz krążek. Dolepiamy do spodu. Na brytfankę.
Następnie odkładamy, aby wyrosły.
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni.
Nasze wyrośnięte bułeczki smarujemy rozbełtanym żółtkiem i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy ok.25 minut. Wyciągamy na talerzyk i studzimy.
Smacznego :)
Jak pięknie wyrosły. Świetne na drugie śniadanie do pracy/ szkoły.
OdpowiedzUsuńAleż zachwycająco wyglądają! :)
OdpowiedzUsuńCudne różyczki, pięknie Ci wyrosły, są takie puchate :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na zwijanie bułeczek :)
OdpowiedzUsuń