Ciasteczka mięciutki i pachnące. A połączenie smaku dyni ze smakiem śliwkowych powideł idealne.
Składniki:
3 szklanki mąki
łyżeczka sody
110 g masła
4 łyżki cukru
1,5 szklanki dyniowego puree
4 łyżki mleka
2 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki powideł śliwowych
1/2 szklanki powideł śliwowych
Wykonanie:
Mąkę wraz z sodą przesiać do miski, dodać cynamon.
Masło zmiksować z cukrem na puszek i dodać do naszej przesianej mąki. Następnie dodajemy nasze puree i mleko. Wszystko razem zagniatamy. Ciasto dobrze się gniecie i się nie lepi. Następnie z naszego ciasta odrywamy nie wielkie porcje ciasta i formujemy kuleczki. Rozpłaszczamy je paluchami i nakładamy odrobinę powideł. Następnie dokładnie zlepiamy.
Dodanie do nich powideł to dla mnie strzał w dziesiątkę :)
OdpowiedzUsuńSuper połączenie dyni i powideł śliwkowych. Muszą być pyszne.
OdpowiedzUsuńOj jak najbardziej smakowało wyśmienicie :). Sama byłam zaskoczona :D
Usuń