Szukaj przepisu

czwartek, 6 listopada 2014

Ciasteczka dyniowe z powidłami

Ciasteczka mięciutki i pachnące. A połączenie smaku dyni ze smakiem śliwkowych powideł idealne.


Składniki:
3 szklanki mąki
łyżeczka sody
110 g masła
4 łyżki cukru
1,5 szklanki dyniowego puree
4 łyżki mleka
2 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki powideł śliwowych

Wykonanie:
Mąkę wraz z sodą przesiać do miski, dodać cynamon.
Masło zmiksować z cukrem na puszek i dodać do naszej przesianej mąki. Następnie dodajemy nasze puree i mleko. Wszystko razem zagniatamy. Ciasto dobrze się gniecie i się nie lepi. Następnie z naszego ciasta odrywamy nie wielkie porcje ciasta i formujemy kuleczki. Rozpłaszczamy je paluchami i nakładamy odrobinę powideł. Następnie dokładnie zlepiamy. 
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Nasz ciasteczka układamy na delikatnie nasmarowane tłuszczem blaszki i pieczemy 15-20 minut.

Smacznego :)


3 komentarze:

  1. Dodanie do nich powideł to dla mnie strzał w dziesiątkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super połączenie dyni i powideł śliwkowych. Muszą być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj jak najbardziej smakowało wyśmienicie :). Sama byłam zaskoczona :D

      Usuń

Dziękuję wam za miłe słowa, i rady. Zapraszam ponownie :)

Masz pytania "Napisz do mnie"

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *