Składniki:
1 kg dyni obranej i bez miąższu
Wykonanie:
Dynie rozkroić, wyjąć miąższ i obrać. Następnie pokroić w kostkę i wyłożyć na lekko wysmarowaną tłuszczem blachę.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec naszą dyńkę ok. 30 minut. Czas może się trochę wydłużyć, albo skrócić. Zależy na jakie kawałki ja pokroicie. Wyjmujemy ją jak będzie miękka.
Następnie zmiksować za pomocą blendera.
Zabieram się do dyni i jakoś tak mi schodzi. Ale fakt, przecież to takie proste, więc nic nie powinno już stać na przeszkodzie, żeby zrobić takie pouree :)
OdpowiedzUsuńJa się też długo zabierałam :). Ale jak się już za nią zabrałam to wiem, że długo jej nie opuszczę :)
UsuńZ dyni można zrobić tyle świetnych rzeczy, a o przepysznym puree, które można dodać do ciasta itp zapominamy. Dzięki za przypomnienie :)
OdpowiedzUsuńA proszę bardzo :). Ja na dynie mam w głowie mnóstwo pomysłów. :)
Usuń