Szukaj przepisu

sobota, 25 października 2014

Racuszki ryżowo - drożdżowe

Fajne i inne od tych wszystkich które do tej pory jadłam. Naprawdę warto spróbować.


Składniki:
2 szklanki ugotowanego kleistego ryżu
(szklanki pełne ryż powinien być w nich dobrze ubity,
aby nie było pomiędzy wolnej przestrzeni)
30 g drożdży
2 jajka
1/2 szklanki letniego mleka
3 łyżki brązowego cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
3 łyżki płatków owsianych
łyżka cukru waniliowego

Wykonanie:
Letnie mleko mieszamy z cukrem i drożdżami. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby zaczęły pracować. Ok.15 minut.
DO naszego zaczynu dodajemy ryż, jajka, przesianą mąkę, płatki owsiane, cukier waniliowy. Mieszamy i odstawiamy, aby trochę podrosło. Ciasto powinno być gęste.
Następnie rozgrzewamy na patelni tłuszcz i smażymy nasze racuszki.
Podajemy z cukrem pudrem, dżemem lub tym na co kto ma ochotę.

Smacznego :)



2 komentarze:

Dziękuję wam za miłe słowa, i rady. Zapraszam ponownie :)

Obserwatorzy

Masz pytania "Napisz do mnie"

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *