Składniki:
2 szklanki ugotowanego kleistego ryżu
(szklanki pełne ryż powinien być w nich dobrze ubity,
aby nie było pomiędzy wolnej przestrzeni)
30 g drożdży
2 jajka
1/2 szklanki letniego mleka
3 łyżki brązowego cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
3 łyżki płatków owsianych
łyżka cukru waniliowego
Wykonanie:
Letnie mleko mieszamy z cukrem i drożdżami. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby zaczęły pracować. Ok.15 minut.
DO naszego zaczynu dodajemy ryż, jajka, przesianą mąkę, płatki owsiane, cukier waniliowy. Mieszamy i odstawiamy, aby trochę podrosło. Ciasto powinno być gęste.
Następnie rozgrzewamy na patelni tłuszcz i smażymy nasze racuszki.
Podajemy z cukrem pudrem, dżemem lub tym na co kto ma ochotę.
Smacznego :)
(szklanki pełne ryż powinien być w nich dobrze ubity,
aby nie było pomiędzy wolnej przestrzeni)
30 g drożdży
2 jajka
1/2 szklanki letniego mleka
3 łyżki brązowego cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
3 łyżki płatków owsianych
łyżka cukru waniliowego
Wykonanie:
Letnie mleko mieszamy z cukrem i drożdżami. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby zaczęły pracować. Ok.15 minut.
DO naszego zaczynu dodajemy ryż, jajka, przesianą mąkę, płatki owsiane, cukier waniliowy. Mieszamy i odstawiamy, aby trochę podrosło. Ciasto powinno być gęste.
Następnie rozgrzewamy na patelni tłuszcz i smażymy nasze racuszki.
Podajemy z cukrem pudrem, dżemem lub tym na co kto ma ochotę.
Smacznego :)
Ooo, takich placków nie znałam, ciekawe :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis a racuchy wygladaja smakowicie;)!!!
OdpowiedzUsuń