Szukaj przepisu

poniedziałek, 27 października 2014

Kule drożdżowe z serem i marmoladą


Składniki: (ok. 30 sztuk)
Ciasto:
1 kg mąki
3 jajka
2 żółtka
4 łyżki cukru
80 g drożdży + łyżka cukru
1,5 szklanki letniego mleka
150 g masła

Masa serowa:
ok. 250 g twarogu
żółtko
3 łyżki cukru
cukier waniliowy

Dodatkowo:
pół szklanki marmolady
białko do smarowania bułeczek

Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę przesiać do dużej miski.
Do mniejszego pojemnika pokruszyć drożdże, dać łyżkę cukru i pół kubka letniego mleka. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, aby zaczyn zaczął pracować. Ok.15 minut.
Masło roztopić w rondelku i przestudzić, aby było letnie.
Kiedy drożdże wyrosną dodać do mąki, następnie dodać jajka, żółtka i rozrobić ciasto, powoli dodawać mleko, a następnie masło. Ciasto musi być zwięzłe i dobrze wyrobione, nie może być za rzadkie.
Ciasto to odstawiamy do wyrośnięcia na przynajmniej godzinkę.

Masa serowa:
Nasz serek wrzucamy do miseczki i miksujemy, następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy i żółtko. Dokładnie mieszamy.

Kiedy nasze ciasto wyrośnie, to odrywamy porcje cista. W ręku spłaszczamy nasz kawałek ciasta i nadziewamy łyżką sera i łyżką marmolady. Dokładnie zlepiamy tworząc kule. Układamy na blachę natłuszczoną odrobiną masło. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia.
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni.
Nasze wyrośnięte bułeczki smarujemy rozbełtanym żółtkiem i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy ok.25 minut. Wyciągamy na talerzyk i studzimy.

Smacznego :)


3 komentarze:

Dziękuję wam za miłe słowa, i rady. Zapraszam ponownie :)

Masz pytania "Napisz do mnie"

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *