Dzisiaj mój początek zamieszczania świątecznych przepisów. Oj masę mam roboty, ale to nic. Uwielbiam krzątaniny w kuchni. Pieczenie mnie uspokaja. Tak więc dzisiaj zaczynam od małego co nieco, na słodki poczęstunek w święta. Super cukiereczki na choinkę.
(na ok. 17 sztuk)
125 g czekolady deserowej
grudka masła
4 łyżki rumu
100 g pokruszonych herbatników
17 suszonych śliwek
tabliczka mlecznej czekolady
Wykonanie:
Czekoladę w kawałkach przekładamy do rondelka, dodajemy masło i rozpuszczamy nad parą.
Zestawiamy i dodajemy 2 łyżki rumu.
Następnie herbatniki kruszymy do miski i dodajemy do nich czekoladę. Jeżeli masa będzie za sucha to dodajemy jeszcze rumu.
Następnie dobrze ugniatamy, aby wszystko dokładnie połączyć.
Bierzemy śliwkę i obklejamy masą.
Kiedy nasze trufelki stwardnieją to obtaczamy w mlecznej czekoladzie, którą rozpuszczamy nad parą.
Smacznego :)
*zamiast rumu można dodać mleko, lub mleczka kokosowego, migdałowego.
A oto moje weekendowe królestwo: oj dzieje się, dzieje :)
125 g czekolady deserowej
grudka masła
4 łyżki rumu
100 g pokruszonych herbatników
17 suszonych śliwek
tabliczka mlecznej czekolady
Wykonanie:
Czekoladę w kawałkach przekładamy do rondelka, dodajemy masło i rozpuszczamy nad parą.
Zestawiamy i dodajemy 2 łyżki rumu.
Następnie herbatniki kruszymy do miski i dodajemy do nich czekoladę. Jeżeli masa będzie za sucha to dodajemy jeszcze rumu.
Następnie dobrze ugniatamy, aby wszystko dokładnie połączyć.
Bierzemy śliwkę i obklejamy masą.
Kiedy nasze trufelki stwardnieją to obtaczamy w mlecznej czekoladzie, którą rozpuszczamy nad parą.
Smacznego :)
*zamiast rumu można dodać mleko, lub mleczka kokosowego, migdałowego.
A oto moje weekendowe królestwo: oj dzieje się, dzieje :)
Jakie pyszne :) Świetny pomysł na zrobienie cukierków. Uwielbiam trufle. Przepis zapiszę i chętnie z niego skorzystam. Pozdrawiam,. Krys
OdpowiedzUsuńMniam .... pyszne :)
OdpowiedzUsuńSuper wyglądają