Szukaj przepisu

niedziela, 8 grudnia 2013

Czarny Orfeusz, czyli sernik pysznie czekoladowy

I w końcu niedziela, a ja siedzę przy kubku gorącej kawy, po pysznym mlecznym śniadanku i zaczynam pisać kolejnego pysznego posta. W głośnikach lecą świąteczne piosenki: Pada śnieg, Mistletoe And Wine, Where Are You Christmas, i wiele innych cudowności, które mogę już słuchać z czystym sumieniem. Na dworze biało, ślisko i w końcu mamy śliczne świecące słoneczko. Bajecznie :).

A dzisiaj przed wami coś istotnie pysznego. Miałam z nim nie lada kłopot, bo kiedy wyłożyłam już czekoladowy spód do formy, zauważyłam nie ubite białki w miseczce :), ale to nic przelałam spód z powrotem , ubiłam białka i dodałam, znów przekładając spód do formy. Wkurzyłam się, bo te moje zapominania, są wkurzające. Siostra jednak powiedziała, że jeżeli tak idzie mi z ciastem, ta za pewne wyjdzie przepyszne, i nie pomyliła się. Sernik jest bajeczny bo, czego chcieć więcej, kiedy ma się przed sobą cudowne połączenie sera i pysznie kakaowego spodu :). Sernik mu siał się udać bo była przeznaczony na imieniny do cioci, nie mogło być inaczej. 

A więc podsumowując sobota minęła znakomicie. Ciocia była zaskoczona, bo zrobiłyśmy jej niespodziankę, a sernik znikną w oko mgnieniu. Więc czegoż  mogłabym chcieć więcej :).

Sernik znajdziecie w zakładce Wigilia/Boże Narodzenie bo pasuję idealnie do świątecznych wypieków.


Składniki:
(W temperaturze pokojowej)
Ciasto:
4 jajka
szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
3 łyżki kakao
250g masła lub margaryny
5 łyżek mleka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
torebka cukru waniliowego
szczypta soli

Masa serowa:
500g serka w wiaderku (znalazłam taki z dodatkiem laski wanilii, ale jeżeli wy macie zwykły do dodajcie cukru waniliowego)
4 jajka
3/4 szklanki cukru
125g masła
torebka budyniu śmietankowego
2 łyżki kaszy manny

Dodatkowo:
tłuszcz do formy
papier do pieczenia

Wykonanie:
Ciasto:
Masło, cukier, cukier waniliowy, kakao i mleko przekładamy do rondelka i stawiamy nad parą. Na niedużym ogniu podgrzewamy, aż masa stanie się jednolita i  zacznie nam gęstnieć. Pół szklanki odlewamy (będzie nam potrzebna na polewę).

Masę studzimy i cały czas mieszając, dodajemy po jednym jajku, następnie po łyżce mąki przesianej i wymieszanej z proszkiem. Ubijamy na sztywno białka, ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy z naszą kakaową masą. 

Naszą tortownicę od spodu wykładamy papierem do pieczenia wysmarowanym tłuszczem, i przelewamy do niej ciasto. Odstawiamy, i bierzemy się za masę serową.

Masa serowa:
Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem, następnie dalej ucieramy dodając na przemian po jednym żółtku i po łyżce sera. Tak robimy do wykończenia składników.  
Dodajemy przesiany budyń i kaszę. Ubijamy nasze białka na sztywno i delikatnie mieszamy z masą.

Naszą masę delikatnie przelewamy na czekoladowy spód. 
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy godzinkę.
Nasz upieczony sernik polewamy odłożoną polewą :). O której ja też zapomniałam :).

Smacznego :)



*Ciasto podpatrzone w książce "Kuchnia Polska - M. Caprari". Książkę polecam, znajdują się w niej fajne przepisy, ale przede wszystkim, genialne tam są, ich nazwy :)


3 komentarze:

  1. Sernik wygląda pięknie, zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nazwa fantastyczna, wyróżnia ciasto z tłumu :)
    Musiał być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję wam za miłe słowa, i rady. Zapraszam ponownie :)

Obserwatorzy

Masz pytania "Napisz do mnie"

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *