Ciasto wyszło super, z dużą ilością jabłek i fajnie kruche. Przepis znaleziony w, którejś z gazet, chyba Tinie, ale nie jestem pewna. Bo ja wycinam tylko, przepisy. Mam ich trochę, i ciężko mi stwierdzić z których gazet pochodzą konkretnie. Ciacho polecam jak najbardziej. Pyszota dla smakoszy szarlotek i jabłeczników.
Składniki:
Ciasto kruche:
2 szklanki mąki
3/4 (200 g) masła ( u mnie Roślinne)
1/2 szklanki cukru pudru
jajko
łyżka zsiadłego mleka
Nadzienie jabłkowe:
1kg jabłek najlepiej kwaskowatych)
2/3 szklanki cukru
jajko
2/3 szklanki kremówki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Ciasto kruche:
Mąkę przesiewamy do miski, następnie dodajemy pokrojone masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy cukier puder, zamieszać. Na koniec dodajemy jajko i zsiadłe mleko (można dać śmietanę 18%, ale akurat ja miałam jeszcze trochę mleka). Ja przez chwilę jeszcze wszystko siekam nożem, aż mleko i jajko połączą się z masłem i mąką. Następnie zakasać rękawy i ugniatać ciasto ręcznie (w taki sposób ciasto tak bardzo nie klei się do rąk).
Tortownice nasmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.
3/4 ciasta dać na spód i boki tortownicy (średniej wielkości). Tą mniejszą cześć ciasta na chwilę odłożyć.
Nadzienie jabłkowe:
Jabłka obrać, usunąć gniazda i pokroić w kostkę. Następnie dodać cukier, śmietankę, jajko, cynamon, zamieszać. Dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wszystko razem wymieszać.
Piekarnik nastawić na 180 stopni.
Jabłka wyłożyć na ciasto. Mniejszy kawałek ciasta rozwałkować pociąć w paseczki i poukładać na wiesz, tworząc krateczkę.
Wstawić do piekarnika na 60 min.
Następnie schłodzić.
Smacznego :)
Biorę udział w tej akcji |
Trafiłaś w moje kubki smakowe idealnie! :) Świetna szarlotka.
OdpowiedzUsuńBrzmi pysznie
OdpowiedzUsuń