Szukaj przepisu

poniedziałek, 4 listopada 2013

Sękacz

Od dawna miałam ochotę, aby zrobić takie ciacho, i naprawdę długo mi zajęło, zabranie się za niego. Jest to ciasto pieczone, na tak zwanym spontanie. Ogarnęłam składniki i raz dwa go upiekłam. Ciasto fajne i smaczne, takie trochę inne od tych wszystkich pulchnych babek i innych ucieraków. Jak najbardziej polecam.


Składniki:
6 jajek (oddzielić żółtka od białek)
200 g masła (temp. pokojowa)
pół szklanki cukru pudru 
2 łyżeczki cukru waniliowego 
szczypta soli 
8 łyżek cukru 
5 łyżek mąki pszennej 
5 łyżek mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym na puszystą masę. 
Dalej miksując dodawać stopniowo po jednym żółtku.
Mąkę pszenną wymieszać osobno z mąką ziemniaczaną. Dodawać po łyżce do ubitej
masy jajecznej.
Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywno. Dalej miksując dodawać stopniowo
cukier.
Ubite białka dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
Ciasto wykładać np. do tortownicy (o średnicy 26 cm). Spód tortownicy wyłożyć
papierem do pieczenia.
Nałożyć 3 łyżki ciasta i rozsmarować na dnie formy.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 5 min. w temperaturze 220°C na środkowej
szynie piekarnika. (Ciasto ma mieć brązowo- złoty kolor. Nie bać się go dobrze zarumienić bo wtedy te warstwy pomiędzy, będą lepiej widoczne. Da to lepszy efekt, teraz już to wiem).
Formę wyciągnąć z piekarnika i nałożyć kolejne 3 łyżki ciasta. Rozsmarować na całej
powierzchni i piec kolejne 5 min, do zarumienienia. 
Tak robić, aż do wyczerpania ciasta. 
Wychodzi 7 warstw. (W mniejszej tortownicy będzie ich więcej).
Ciasto po upieczeniu ostudzić.

Smacznego :)



4 komentarze:

  1. Ja też mam na nie ogromną ochotę, tylko jakoś tak nam nie po drodze... U Ciebie wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, za mna chodzi juz od jakiegos czasu... Wyprobuje Twoj przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki za miłe słówka Fajnie, że przepis przypadł do gustu. W razie pytań, służę pomocą :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobilam :) wyszedl super :) Pieklam 6,5 minuty zamiast 5 i polalam czekolada z wiorkami kokosowymi :) Pysznosci :) Dzieki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję wam za miłe słowa, i rady. Zapraszam ponownie :)

Obserwatorzy

Masz pytania "Napisz do mnie"

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *