Szukaj przepisu

poniedziałek, 25 listopada 2013

Pyszne kruche ciasteczka z dżemem

Tak naprawdę ciasteczka te miały w ogóle nie powstać. Swój żywot zawdzięczają temu, że po wypiekach pozostało mi dość sporo kruszonki. Szkoda było mi jej wyrzucać, więc dodałam trochę tu i trochę tam i wyszły przepyszne kruche ciasteczka, rozpływające się w buzi. Są kruche a zarazem takie fajnie mięciutkie. Mniam, szkoda tylko, że wyszło ich tak mało, ale następnym razem powiększę ilość składników.


Składniki:
14 łyżek mąki
łyżka z górką masła
5 płaskich łyżek cukru
jajko
szczypta proszku do pieczenia
cukier waniliowy
trochę dżemu

Wykonanie:
Mąkę przesiać następnie wymieszać z cukrem i proszkiem dodać masło i posiekać nożem. Następnie dodać jajko i dokładnie ugnieść ciasto. Powinno mięć gładką jednolitą konsystencję i odchodzić od ręki. Ciasto jest mięciutkie i delikatne. Ma troszkę inną konsystencję niż na kruche ciasteczka. 
Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy, ja mniej więcej robiłam to na kształt prostokąta. Potem kroimy je na mniejsze kawałki. Na każdym z nich kładziemy odrobinę dżemu i robimy rulonik.
Kładziemy do brytfanki wysmarowanej tłuszczem lub na papier.
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni i pieczemy ok. 15-20 min, aż ładnie nabiorą kolorków.
Studzimy, oczywiście jak zdążymy, ja  nie nie zdążyłam. Z przepisu wyszło ich ok. 15 sztuk, a w domu u mnie same łasuchy :).

Smacznego :)


2 komentarze:

  1. Z "resztek" zawsze wychodzą najpyszniejsze smakołyki :) Świetne ciasteczka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak najbardziej się z tobą zgadzam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję wam za miłe słowa, i rady. Zapraszam ponownie :)

Obserwatorzy

Masz pytania "Napisz do mnie"

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *