Jak już pisałam wraz z wpisem na proziaki (chlebek sodowy), że w główce świtają mi pomysły co można z taki pyszności jeszcze zrobić. A można na przykład zrobić sobie pyszne domowe i szybkie kebaby. Do ciasta dodałam kwaśną śmietankę zamiast zsiadłego mleka, ale to w niczym nie przeszkadza (ciężko było mi znaleźć zsiadłe mleko o tej porze). Placki z dodatkiem sałatki i kawałkami kurczaka wyszły smaczne i mocno sycące, o kolacji nie było już mowy :). Przepis ten znajdziecie potem w zakładce "Domowy Fast Food"
Składniki:
Na sodowy chlebek:
(4 duże placki)
3 szklanki mąki pszennej
200ml kwaśnej śmietany
łyżeczka soli
porządna łyżeczka sody oczyszczonej
łyżka cukru
5 łyżek mleka
Mięsko:
tacka piersi z kurczaka (500g)
po łyżce przypraw:
kebab-gyros
zioła prowansalskie
papryka słodka
bazylia
curry
4 łyżki mleka
trochę oleju do smażenia
Sałatka:
sałata lodowa
papryka czerwona
ogórek kiszony
Wykonanie:
Mięsko:
Naszą pierś dokładnie umyć, lekko odsączyć z wody na ręczniku papierowym. Kroić w drobną kostkę. Nasze przyprawy wymieszać. Do miski z mięsem dodać mleko i wsypać naszą mieszankę. Zostawić w lodówce nakryte folia na przynajmniej godzinkę. Następnie usmażyć w rondelku, aż mięso będzie miękkie.
Nasze chlebki:
W czasie dy mięso będzie leżało w lodówce zrobić chlebki.
Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej sodę, cukier i sól i mieszamy. Ja kupiłam śmietanę i była trochę za gęsta więc rozrzedziłam ją mlekiem, (jeżeli śmietana będzie rzadka to nie trzeba dodawać mleka). Następnie dodać ją do mąki i dokładnie zagniatać ręką, aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Przełożyć na stolnicę obsypaną mąką (jeżeli używacie sylikonowej to nie trzeba, ciasto nie będzie przywierać) podzielić na 4 części i rozwałkować na okrągłe placki.
Smażyć na patelni naleśnikowej obracając co jakiś czas aby nie spalić. Tak ok. 5-6 min. Przekrajać na pół, ale nie do samego końca, tak jakieś 3/4.
Sałatka:
Sałatę, paprykę umyć i pociąć w paseczki tak sano ogórka. Wszystko wymieszać.
Nasz kebab:
Na dolną cześć naszego chlebka nakładamy warzywa, następnie mięsko i nakrywamy górną częścią placka.
Smacznego :)
*Nasze chlebki można zagnieść wcześniej i nakryć je ściereczką, aby nie obsychały, a smażyć je jak mięso już będzie prawie gotowe. Wtedy będą cieplutkie.
*Do sałatki można dodać np. śmietany bądź majonez lub zrobić ulubiony sos. Ja nie lubię takich rzeczy więc jem bez tego.
Surówka nr. 2, którą jadła reszta rodzinki:
Kapustę pekińską kroimy w paseczki, dodajemy do tego posiekany szczypior i wszystko mieszamy dodając śmietanę lub majonez i dodajemy do kebaba. Oni lubią wszystko :).
W dniach od 29 listopada do 1 grudnia w 3500 sklepów na terenie całej Polski, odbędzie się zbiórka żywności. W te dni można przekazać część swoich zakupów wolontariuszom z Banku Żywności. Oddane produkty trafią do wszystkich potrzebujących jeszcze przed świętami.
Dla nas zakup jednego, czy dwóch produktów, to naprawdę niewiele, za uśmiech wywołany na twarzy u tych naprawdę potrzebujących.
Wygląda mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńKebabów u mnie jeszcze nie było. Super pomysł! Dzięki za inspirację :-)
OdpowiedzUsuńA proszę bardzo. Cieszę się, że pomysł przypadł do gustu :)
Usuń