Pyszne drożdżóweczki z dżemem jagodowym i słodziutką kruszonką. Pulchniutkie i idealne na podwieczorek do kawy, herbaty, lub szklanki mleka. To ostatnie to dla mnie idealne połączenia.
Składniki:
(na ok.30 drożdżówek)
1kg mąki
80g drożdży
1/2l mleka
4 żółtka
120g cukru
100g masła
szczypta soli
cukier waniliowy
dżem jagodowy (lub jakikolwiek inny)
białko do smarowania wierzchu bułeczek
Kruszonka:
łyżka masła (taka porządna)
10 łyżek mąki
4 płaskie łyżki cukru
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do dużej miski.
Rozczyn:
Drożdże kruszymy do pojemnika, dodajemy łyżkę cukru, dwie łyżki mąki i szklankę letniego mleka. Dokładnie mieszamy i odstawiamy (przykryte ściereczką), aż podwoi swoją objętość. Mniej więcej na ok.30 minut.
Do przesianej mąki dodajemy cukier waniliowy, sól i cukier i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy rozczyn, żółtka i resztę mleka, oraz roztopione letnie masło. Wyrabiamy ciasto dokładnie go ugniatając. Zagniatamy je, aż uzyskamy gładką jednolitą konsystencje. Ciasto powinno odchodzić od miski i nie przyklejać się nam do rąk. (Ugniatamy jakieś 6-8 minut). następnie nakrywamy ściereczką i odstawiamy w jakieś ciepłe miejsce, aż dobrze podrośnie. Następne 30-40 min.
Kiedy nasze ciasto już mocno podrośnie, rwiemy po kawałku ciasta i formujemy kuleczki, w środku robimy wgłębienie i dajemy trochę dżemu. Kładziemy na nasmarowaną masłem blachę.
Kruszonka:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, do uzyskania konsystencji sypkiego piasku.
Nasze bułeczki posypujemy kruszonką i nakryte znów odstawiamy, aby podrosły.
Z podanych składników, wyjdą dwie duże blachy.
Następnie do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni, wstawiamy nasze bułeczki i pieczemy ok.25 minut, aż łanie się zarumienią. A wykałaczka po wbiciu w bułeczki będzie sucha.
Smacznego :)
*Jeżeli nasze bułeczki za szybko będą się rumienić, wierzch można nakryć folią aluminiową. Świecącą strona do góry.
*A jeżeli zostanie wam trochę kruszonki namawiam waz do zrobienia, przepysznych ciasteczek z dżemem oto przepis: Pyszne kruche ciasteczka z dżemem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję wam za miłe słowa, i rady. Zapraszam ponownie :)