Przepis znaleziony w internecie, wykonany, gdyż w domu zabrakło mi masła, aby wykonać inne ciasto. Ciasto wyszło znośne, jednak szaleć na jego punkcie nie będę. Dla mnie to taki placek z dżemem. W oryginale należało podawać go przełażonego sosem waniliowym, ale nie miałam na niego składników, dlatego jest dżem. Ciasto jednak, bez problemów można wciągnąć z popołudniową kawą.
Składniki:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
3 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 ml wrzącej wody
słoik dżemu
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać.
Ubić jajka z cukrem na, puszystą masę. Dodać mąkę, wymieszać, i następnie dodać wrzącą wodę, wymieszać.
Formę (20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (na samym spodzie).
Masę przelać do formy, wyrównać.
Piec w temperaturze 175 stopni przez 40 minut, (do suchego patyczka).
Ciasto wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.
Następnie wyjąć na blat, schłodzić dokładnie.
Przekroić wzdłuż na 2 części.
Dolną część ciasta położyć na paterze, wyłożyć dżem i rozsmarować.
Przykryć drugą częścią.
Smacznego :)
Właśnie takie ciasto uwielbiam. Są niesamowicie apetyczne.
OdpowiedzUsuńZapraszam serdecznie do mnie na muffinki kopce kreta.