Szukaj przepisu

niedziela, 17 listopada 2013

Ciasto szwedzkie z dżemem

Przepis znaleziony w internecie, wykonany, gdyż w domu zabrakło mi masła, aby wykonać inne ciasto. Ciasto wyszło znośne, jednak szaleć na jego punkcie nie będę. Dla mnie to taki placek  z dżemem. W oryginale należało podawać go przełażonego sosem waniliowym, ale nie miałam na niego składników, dlatego jest dżem. Ciasto jednak, bez problemów można wciągnąć z popołudniową kawą.


Składniki:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
3 jajka 
3/4 szklanki cukru 
3/4 szklanki mąki pszennej 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
100 ml wrzącej wody
słoik dżemu


Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać.
Ubić jajka z cukrem na, puszystą masę. Dodać mąkę, wymieszać, i następnie dodać wrzącą wodę, wymieszać.
Formę (20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (na samym spodzie). 
Masę przelać do formy, wyrównać.
Piec w temperaturze 175 stopni przez 40 minut, (do suchego patyczka). 
Ciasto wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. 
Następnie wyjąć na blat, schłodzić dokładnie. 
Przekroić wzdłuż na 2 części.
Dolną część ciasta położyć na paterze, wyłożyć dżem i rozsmarować. 
Przykryć drugą częścią.

Smacznego :)


1 komentarz:

  1. Właśnie takie ciasto uwielbiam. Są niesamowicie apetyczne.
    Zapraszam serdecznie do mnie na muffinki kopce kreta.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję wam za miłe słowa, i rady. Zapraszam ponownie :)

Masz pytania "Napisz do mnie"

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *