Pora na kolejnego amoniaczka na moim blogu. Ten jest pół kruchy, a dzięki galaretce lekko wilgotne. Ciasto wyszło naprawdę smakowicie. Pyszne i szybkie do zrobienia. Idealne do weekendowej kawki, czy herbatki. U mnie w domu bardzo wszystkim smakowało. Polecam jak najbardziej. Szybki pomysł na to co znalazłam w lodówce, ale takie przecież są najlepsze :D
Składniki:
3 szklanki krupczatki
2 łyżki cukru
2 łyżeczki czubate cukru waniliowego
200 g jogurtu greckiego
100 g margaryny
2 łyżeczki amoniaku
galaretka cytrynowa
galaretka wiśniowa
Wykonanie:
Obie galaretki zalać wodą (po 400 ml) i odstawić do wystudzenia.
Krupczatkę przesiać dodać cukier i cukier waniliowy, przemieszać. Następnie dodać masło i posiekać.
Amoniak wymieszać z jogurtem i dodać do ciasta. Dokładnie zagnieść i podzielić na 3 części. Każdą dokładnie wylepić dno prostokątnej formy (średniej), wyłożoną papierem i piec w 180 stopniach ok. 20-25 minut (aż nabierze koloru).
Następnie wszystkie trzy odstawić do wystudzenia.
Kiedy nasze galaretki zaczną tężeć, wylać na ciasto.
Kładziemy jeden na spód formy, zalewamy jedną galaretką, kładziemy następny. Zalewamy drugą galaretką i nakrywamy trzecim. Do lodówki, aby galaretki stężały. Potem trzymać w chłodnym miejscu.
Amoniaczek bardziej biszkoptowy:
Smakowite ciasto, cieszy wzrok i podniebienie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na truskawkowego amoniaczka do mnie :) http://ciastko-joli.blogspot.com/#axzz3QbGmHc9I
OdpowiedzUsuńNie jadłam takiego ciasta, świetne :)
OdpowiedzUsuńCiasto naprawdę warte spróbowania :D
UsuńMasz rację. Takie szybkie przepisy są najlepsze. Szybko sie robi i są tak smaczne, że szybko znikają :)
OdpowiedzUsuńJak najbardziej się zgadzam :D
Usuń