Szukaj przepisu

środa, 4 lutego 2015

Galaretkowy amoniaczek

Pora na kolejnego amoniaczka na moim blogu. Ten jest pół kruchy, a dzięki galaretce lekko wilgotne. Ciasto wyszło naprawdę smakowicie. Pyszne i szybkie do zrobienia. Idealne do weekendowej kawki, czy herbatki. U mnie w domu bardzo wszystkim smakowało. Polecam jak najbardziej. Szybki pomysł na to co znalazłam w lodówce, ale takie przecież są najlepsze :D


Składniki:
3 szklanki krupczatki
2 łyżki cukru
2 łyżeczki czubate cukru waniliowego
200 g jogurtu greckiego
100 g margaryny
2 łyżeczki amoniaku
galaretka cytrynowa
galaretka wiśniowa

Wykonanie:
Obie galaretki zalać wodą (po 400 ml) i odstawić do wystudzenia.
Krupczatkę przesiać dodać cukier i cukier waniliowy, przemieszać. Następnie dodać masło i posiekać.
Amoniak wymieszać z jogurtem i dodać do ciasta. Dokładnie zagnieść i podzielić na 3 części. Każdą dokładnie wylepić dno prostokątnej formy (średniej), wyłożoną papierem i piec w 180 stopniach ok. 20-25 minut (aż nabierze koloru).
Następnie wszystkie trzy odstawić do wystudzenia.
Kiedy nasze galaretki zaczną tężeć, wylać na ciasto.
Kładziemy jeden na spód formy, zalewamy jedną galaretką, kładziemy następny. Zalewamy drugą galaretką i nakrywamy trzecim. Do lodówki, aby galaretki stężały. Potem trzymać w chłodnym miejscu.

Amoniaczek bardziej biszkoptowy:

6 komentarzy:

  1. Smakowite ciasto, cieszy wzrok i podniebienie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam na truskawkowego amoniaczka do mnie :) http://ciastko-joli.blogspot.com/#axzz3QbGmHc9I

    OdpowiedzUsuń
  3. Masz rację. Takie szybkie przepisy są najlepsze. Szybko sie robi i są tak smaczne, że szybko znikają :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję wam za miłe słowa, i rady. Zapraszam ponownie :)

Masz pytania "Napisz do mnie"

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *