Znów zrobiłam dużo ciasta drożdżowego i miałam dwa słoiki. Jeden z dżemem jagodowym, który kupiła matulka, i jeden z pozostałościami po smażeniu jabłek. Więc postanowiłam, z jednego słoiczka zrobić bułeczki, i żeby urozmaicić to drugi słoiczek wykorzystałam do drożdżowej roladki. O i oto przepisy.
Drożdżóweczki ze smażonym jabłuszkiem
Drożdżowa rolada jagodowa
Składniki:
kg mąki
80 g drożdży
2 kubki mleka
2 żółtka
3 jajka
5 łyżek cukru
odrobina kurkumy
cukier waniliowy
100 g margaryny (stopionej)
słoiczek musu jabłkowego
1/2 małego słoiczka dżemu jagodowego
Wykonanie:
Drożdże rozdrabniamy do pojemniczka i dodajemy kubek letniego mleka oraz 2 łyżki cukru. Mieszamy odkładnie i odstawiamy na 15-20 minut, aby podwoiły swoją objętość.
Mąkę przesiewamy do duże miski. następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy, kurkumę i dokładnie mieszamy. Dajemy nasz zaczyn, mieszamy. Następnie dodajemy jaja, margarynę i zaczynamy zagniatać ciasto. Potem dodajemy tyle mleka, aby ciasto było miękkie. Zagniatamy dłuższą chwilę. Ciasto odstawiamy na co najmniej godzinkę, nakryte ściereczką do wyrośnięcia.
Ciasto dzielimy na dwie części, przy czym ta na bułeczki może być większa.
Tą większą cześć bierzemy w obroty :), odrywamy po kawałku i delikatnie rozpłaszczamy, nadziewamy łyżeczką musu jabłkowego i dokładnie zlepiamy. Tworząc kulki. Układamy na blachę wysmarowaną lekko olejem. Odstawiamy do wyrośnięcia, ja odstawiam na ok.30 minut.
Część ciasta mniejszą rozwałkowujemy na prostokąt i smarujemy dżemem. Następnie zawijamy jak roladę. Dokładnie zagniatamy miejsce połączenia i odstawiamy do wyrośnięcia. Na 30 minut.
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni i pieczemy. Bułeczki 25 minut, a naszą roladkę 30 -35 minut.
Smacznego :D
Pychotka! :D
OdpowiedzUsuńU nas drożdżowe owsiane rogaliki z powidłami no ale z takim nadzieniem jak Twój to byłyby jeszcze lepsze :)
Dwa wspaniałe przepisy, pychotka.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko.
Ja również pozdrawiam :D
UsuńSmakowite obie wersje, jednak ta rolada z jagodowym dżemem minimalnie wygrywa w moim rankingu :P
OdpowiedzUsuńTaką roladę chętnie bym zjadła. Wygląda bosko:)
OdpowiedzUsuńMmm, pyszności :)
OdpowiedzUsuńOgromną mam ostatnio ochotę na drożdżowe :)
Obie wersję są świetne!
OdpowiedzUsuń