Szukaj przepisu

czwartek, 18 grudnia 2014

Pizza z pieczarkami


Składniki:
2 szklanki mąki
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
10 g drożdży
3/4 szklanki letniej wody
3 łyżki oliwy

Dodatkowo
mała kostka sera
500 g pieczarek
8 plasterków mortadeli
papryka czerwona
mała puszka kukurydzy
koncentrat pomidorowy ok. 4 łyżek

Wykonanie:
Mąkę przesiać.
Drożdże pokruszyć do miseczki, dać 1/2 szklanki letniej wody i łyżeczkę cukru. Odstawić na 15 minut, aż zacznie pracować.
Następnie do mąki dodać sól wymieszać, dać zaczyn, oliwe i tyle wody, aby ciasto dało się dokładnie zagnieść. Ma być zwięzłe i gęste (nie powinno być za rzdkie).
Odstawić na 30-40 minut do podrośnięcia.
Ciasto rozwałkować na blachę. Na ciasto dać koncentrat, następnie starty ser, mortadele, kukurydze, pokrojoną w kostkę paprykę i na to znów ser.
Piekarnik nastawić na 230 stopni i piec ok. 20-25 minut, aż się łądnie zarumieni.
Dzielić i zjadać.

Smacznego :)


3 komentarze:

  1. Mniam, uwielbiam domową pizzę, jest najlepsza, sama bardzo często robię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna domowa pizza, taka jaką lubię.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam pizzę, mogłabym jeść ją codziennie :D Pyszna u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję wam za miłe słowa, i rady. Zapraszam ponownie :)

Masz pytania "Napisz do mnie"

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *