Składniki:
2 szklanki mąki
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
10 g drożdży
3/4 szklanki letniej wody
3 łyżki oliwy
Dodatkowo
mała kostka sera
500 g pieczarek
8 plasterków mortadeli
papryka czerwona
mała puszka kukurydzy
koncentrat pomidorowy ok. 4 łyżek
Wykonanie:
Mąkę przesiać.
Drożdże pokruszyć do miseczki, dać 1/2 szklanki letniej wody i łyżeczkę cukru. Odstawić na 15 minut, aż zacznie pracować.
Następnie do mąki dodać sól wymieszać, dać zaczyn, oliwe i tyle wody, aby ciasto dało się dokładnie zagnieść. Ma być zwięzłe i gęste (nie powinno być za rzdkie).
Odstawić na 30-40 minut do podrośnięcia.
Ciasto rozwałkować na blachę. Na ciasto dać koncentrat, następnie starty ser, mortadele, kukurydze, pokrojoną w kostkę paprykę i na to znów ser.
Piekarnik nastawić na 230 stopni i piec ok. 20-25 minut, aż się łądnie zarumieni.
Dzielić i zjadać.
Smacznego :)
Mniam, uwielbiam domową pizzę, jest najlepsza, sama bardzo często robię:)
OdpowiedzUsuńŚwietna domowa pizza, taka jaką lubię.
OdpowiedzUsuńUwielbiam pizzę, mogłabym jeść ją codziennie :D Pyszna u Ciebie :)
OdpowiedzUsuń