Zrobiliście już pierniczki na święta. Jeżeli tak to jestem ciekawa, czy zrobione wcześniej przetrwały do dzisiaj ? Czy trzeba sięgnąć po przepis i zrobić dodatkowe, jeszcze przed samą Wigilijną kolacją, bo rodzinka nie wytrzymała ?.
U mnie tak własnie, zazwyczaj się dzieję. Wtedy sięgam po te właśnie pierniczki. Robi je się szybko. Wystarczy ostudzić, wrzucić do puszki i cieszyć się pysznymi pierniczkami przez święta.
Składniki:
3 szklanki mąki tortowej
łyżeczka proszku
łyżeczka sody
5 łyżek brązowego cukru
200 g miękkiego masła
łyżka kakao
2 łyżeczki przyprawy do piernika
8 łyżek mleka
4 łyżki miodu
Wykonanie:
Składniki sypkie wymieszać. Dać masło i posiekać. Dodać miód i zagnieść ciasto. Formować kulki i kłaść na blachę.
Piekarnik nastawić na 160 stopni i piec ok. 20 minut.
Ja też jeszcze wczoraj robiłam ciasteczka ;) Pysznie Twoje się prezentują :)
OdpowiedzUsuńZdrowych, radosnych i smacznych Świąt Bożego Narodzenia! :*