Szukaj przepisu

sobota, 20 grudnia 2014

"Michałki" - cukierki z orzeszkami

Kolejna propozycja na domowe cukierki. Które uświetnią swoją obecnością, gości, pięknie zwisając np. z choinki. Bo czy jest coś lepszego od domowych, własnoręcznie wykonanych cukiereczków ?.
"Michałki" są bardzo czekoladowe z mnóstwem orzeszków w środku, oblane mleczną czekoladką.


Składniki:
125 g czekolady deserowej
grudka masła
2 łyżki orzechówki
garść orzeszków ziemnych
100 g kruchych owsianych ciasteczek
łyżka kremówki
Dodatkowo:
100 g mlecznej czekolady 
6 łyżki kremówki

Wykonanie:
Ciasteczka zemleć blenderem.
Orzeszki posiekać na nie duże kawałki. Razem z ciasteczkami zmieszać.
Czekoladę deserową połamać drobniej do rondelka i postawić nad parą i wraz z masłem roztopić. Następnie dodać do stopionej czekolady orzechówkę (już po zdjęciu z kuchenki).
Czekoladę dać do ciastek z orzechami i dać łyżkę kremówki. Zagnieść.
Formować prostokątne cukiereczki.

Czekoladę mleczną roztopić nad parą z 3 łyżkami kremówki.
Po zestawieniu z ognia ja dodałam kolejne 3 łyżki kremówki, aby lepiej mi się cukiereczki maczały w czekoladzie. 
Cukiereczki układać po namoczeniu w czekoladzie na papier i czekać, aż czekolada zastygnie. Trzyma je tymczasem w chłodzie. U mnie czekały ok.3 godzin.
Zawinąć w ozdobny papier. Można w takiej postaci komuś sprezentować :).

Smacznego i miłej zabawy :D


Słodki Prezent

3 komentarze:

  1. Nie pomyślałabym, że Michałki można zrobić samodzielnie. :) Fantastyczny pomysł z zapakowaniem ich w ozdobny papier.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jakoś spontanicznie wpadłam na ten pomysł, pomyślałam, że czemu by nie spróbować. I może nie są identyczne, ale za to bardzo smaczne i mocno orzechowe :).

      Usuń
  2. Moje ulubione, ukochane cukierni :) Domowe muszą być równie pyszne. Są ślicznie zapakowane.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję wam za miłe słowa, i rady. Zapraszam ponownie :)

Masz pytania "Napisz do mnie"

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *