Składniki:
1,5 szklanki mąki do pizzy
ok. 10 g drożdży
łyżka oleju/oliwy
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
szklanka letniej wody
Dodatkowo:
kilka plasterków mortadeli
300 g pieczarek
cebula
łyżka masła
Wykonanie:
Drożdże pokruszyć do miseczki, dać cukier i 1/2 szklanki letniej wody zamieszać i odstawić na chwilkę, aż drożdże zaczną pracować.
Mąkę przesiać, dać sól a następnie dać drożdże, wymieszać. Dodać tyle wody, aby ciasto ładnie się zagniatało i aby nie było za twarde, ani za rzadkie. Następnie dać łyżkę oleju i dokładnie zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia, ok. godzinki.
Pieczarki pokroić w kosteczkę, do garnka dać.
Cebulę zeszklić z łyżką masła i dać całość do pieczarek dusić do miękkości. Doprawić pieprzem i solą.
Kiedy ciasto wyrośnie, napierać dłonią nieduże porcję, wielkości pięści i rozpłaszczać na placki (za pomocą wałka).
Na spód (środek spodu) kłaść pieczarki (łyżkę) i nakrywać plasterkiem mortadeli. Następnie zawijać i robić takie paczuszki jak na zdjęciu.
Piekarnik nagrzać do 230 stopni i piec ok.20-25 minut.
Smacznego :)
Pyszna propozycja, chociaż ja wymieniłabym pewnie mortadelę na parówki na przykład ;)
OdpowiedzUsuńZgadzam się. Z parówkami też byłoby super :D
Usuń