Szukaj przepisu

poniedziałek, 20 października 2014

Szarlotka krojona z pianką

Krojona dlatego, że jabłuszka krojone są w plasterki. Jedna z moich lepszych szarlotek :D


Składniki: (duża brytfanka prostokątna)
Ciasto:
3 szklanki mąki krupczatki
margaryna
5 żółtek
cukier waniliowy
łyżeczka proszku do pieczenia
odrobina mleka (dosłownie dałam łyżkę)
3-4 łyżki cukru

Pianka:
5 białek
2 łyżki cukru pudru

Nadzienie:
5-6 większych jabłek
cynamon
2 łyżki cukru

Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę przesiać do miski z proszkiem i cukrem waniliowym, dodać cukier pomieszać.Następnie dać pokrojoną margarynę razem posiekać. Dodać żółtka i tą łyżkę mleka, dokładnie zagnieść ciasto. Podzielić na dwie. Jedną trochę większa.
Tą większą rozłożyć na brytfankę wysmarowanej leciutko masłem. Drugą podzielić na mniejsze kawałki i do zamrażalki (szybciej stwardnieją).

Nadzienie:
Jabłka pokroić w plasterki i oprószyć je cukrem i cynamonem, wedle uznania. delikatnie pomieszać, aby nie połamać.

Nasz spód lekko oprószyć bułką tartą (nasz spód nie zmięknie pod sokiem z jabłek). Wyłożyć jabłka. 

Piekarnik nastawić na 180 stopni.

Białka ubić, dodać cukier puder i jeszcze chwilę ubijać. Wyłożyć na jabłka. Na górę zetrzeć nasze ciasto z  zamrażalki.

Piec jakieś 50 minut.

Jak ktoś chce to można oprószyć cukrem pudrem

Smacznego :)



Smaczna Jesień
Biorę udział w akcji.
Jabłak zawsze kojażą mi się z jesienią.
Wtedy są najlepsze :).

10 komentarzy:

  1. Idealne ciasto! Ja zawsze podaję na ciepło z gałką lodów waniliowych! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. przed chwilą skończyłam kawałek swojej :) następnym razem spróbuj na jabłka wyłożyć budyń - mniaam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak już jadałam nie raz bo mam siostre, która zjada tylko szarlotki z budyniem, bo je uwielbia. Ja też :), Gdybym miała pod ręką na pewno zmuszonabyłbym dołożyć :). Dziękuję i pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Znam takie ciasto. Rzeczywiście jest genialne. Pyszne. Aż nabrałam ochoty na takie właśnie.... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam szarlotki z tak dużą ilością nadzienia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Szarlotka to najlepsze ciasto jaki jest tylko możliwe właśnie teraz jesieniom.
    Pychotka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się z tobą jak najbardziej. Jesienią jabłuszka smakują mi najlepiej, i praktycznie tylko,je wcinam.

      Usuń
  6. Kocham szarlotki, więc chętnie sięgnęłabym po kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję wam za miłe słowa, i rady. Zapraszam ponownie :)

Masz pytania "Napisz do mnie"

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *