Szukaj przepisu

czwartek, 16 października 2014

Chlebek żytni z słonecznikiem

Pyszny chlebuś na jeszcze lepsze śniadanko. Nie można dnia zacząć lepiej :D



Składniki:
2 szklanki mąki żytniej 720
szklanka mąki pszennej chlebowej 750
łyżeczka cukru
20 g drożdży
1,5 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
szklanka letniej wody
2 garście słonecznika

Wykonanie:
Do większej miski przesiać mąkę żytnia i pół mąki pszennej chlebowej. Dodać sól, słonecznik i wymieszać.
Resztę mąki pszennej dać do mniejszego pojemnika, dać pokruszone drożdże, pół szklanki wody i łyżeczkę cukru. Pozostawić pod przykryciem na jakieś 15 min, aż zaczną pracować drożdże.
Następnie do naszej miski, dać podrośnięte drożdże i zacząć zagniatać ciasto, stopniowo dodawać wody. Ciasto musi być gęste i nie może być za twarde. Pod koniec dać 2 łyżki oleju bądź stopionego masła. Dokładnie ugnieść, aż będzie odchodzić od ręki (ciasto jest dość klejące w czasie zagniatania).
Włożyć do keksówki, lub innej brytfanki. I zostawić do wyrośnięta na ok.1,5 godziny.
Piekarnik nagrzać do 200 - 220 stopni. I piec ok. 50 minut.
Wystudzić i zajadać.

Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Wspaniały chlebek, nie ma lepszego od domowego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż u mnie zapachniało domowym chlebkiem, ze słonecznikiem lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowy chleb nie ma sobie równych, pięknie Ci wyrósł :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję wam za miłe słowa, i rady. Zapraszam ponownie :)

Obserwatorzy

Masz pytania "Napisz do mnie"

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *