Szukaj przepisu

piątek, 24 stycznia 2014

Szarlotka z budyniem

I już w końcu mamy piątek, jeszcze tylko pomęczę się w sobotę i niedziela wolne. Będzie można w końcu poleżeć. Marzy mi się tydzień wolnego, n który niestety muszę czekać, aż do wakacji (tragedia). Czasami miałabym ochotę wrócić do szkoły, bo było sporo wolnego :)

Na dzisiejszy dzień mam dla was pyszną szarlotkę z budyniem. Na ten wypiek siostra wierciła mi dziurę w brzuchu, więc postanowiłam ją w końcu upiec. Wyszła bardzo dobra, najważniejsze, że siostrze smakowała. Ciasto wyszło mało słodkie, jak ktoś lubi bardziej, to trzeba zwiększyć ilość cukru :). Wypiek polecam, smakoszom jabłeczników :).


Składniki:
 3 szklanki mąki
3/4 kostki masła
2 jajka
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki śmietany 18%
łyżeczka proszku do pieczenia

1,5 kg jabłek
cukier waniliowy
odrobina soku z cytryny
łyżeczka cynamonu

2 budynie waniliowe bez cukru
4 łyżki cukru
750 ml mleka

Wykonanie:
Z podanych składników zanieść kruche ciasto. Podzielić je na dwie części i wstawić do lodówki minimum na 30 min.

Następnie jedną cześć wyjąć z lodówki i dokładnie wygnieść nim spód brytfanki, posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Nakłuć widelcem i podpiec ok.20 min w 200 stopniach.

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce lub rozdrobnić blenderem z końcówka do siekania. Do jabłek dodać odrobinę soku z cytryny, cukier waniliowy i troszkę cynamonu. Jabłka wymieszać i nałożyć na podpieczony spód.

Budyń ugotować jak na odwrocie opakowania, z tym, że używając 750 ml mleka (na oba budynie). Budyń nałożyć na jabłka.

Następnie wyjąć drugą część ciasta z lodówki i zetrzeć je na budyń.

Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec 50 min.

Przestudzić.

Smacznego :) 

*do jabłek można dodać rodzynki
*najlepiej dobrze przestudzić ciasto, aby budyń dokładnie się ostudził i zgęstniał. 


6 komentarzy:

  1. Uwielbiam szarlotką, pyszna :)
    A ja już kończę pierwszy tydzień ferii, to co dobre tak szybo mija.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj własnie i ta jest najgorsze, że dobre tak szybko mija (za szybko) :D

      Usuń
  2. Szarlotka pyszna. Pisze się na jeden kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepadam za szarlotkami, ta Twoja jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jablka mlglabym jesc w kazdej postaci ;) A szarlotki i jableczniki po prostu uwielbiam ;))))))) Twoja wyglada przesmacznie :) Pychotka !!!

    OdpowiedzUsuń
  5. I szarlotkę i domowy bigos bardzo proszę. Kocham jedno i drugie i chyba mogłabym zagryzać szarlotkę bigosem i odwrotnie. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję wam za miłe słowa, i rady. Zapraszam ponownie :)

Obserwatorzy

Masz pytania "Napisz do mnie"

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *